Συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχου με στέλεχος της UNESCO για Αγία Σοφία και Μονή της Χώρας

© Νίκος Μαγγίνας/Οικουμενικό Πατριαρχείο

Ο ΟικουμενικόςΠατριάρχης Βαρθολομαίος δέχθηκε την Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου στην Ι.Μ.Βαλουκλή, κατά τη διακοπή της πρωινής συνεδρίας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, τον Μounir Bouchenaki, ειδικό σύμβουλο της Γενικής Διευθύντριας της UNESCO, με τον οποίο συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων και αυτό της προσφάτου μετατροπής της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε τζαμί.

Στη συνάντηση παρέστησαν οι Μητροπολίτες Γαλλίας κ. Εμμανουήλ και Σασίμων κ. Γεννάδιος, Υπεύθυνος της Μονής. Υπενθυμίζεται ότι ο Παναγιώτατος, κατά το παρελθόν, είχε επισκεφθεί επισήμως την έδρα του διεθνούς Οργανισμού, όπου σε ειδική εκδήλωση απηύθυνε ομιλία.

© Νίκος Μαγγίνας/Οικουμενικό Πατριαρχείο

Εξάλλου, χθες πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στη μνήμη του Ευστρατίου Ζεγκίνη, συμπατριωτη και στενού συνεργάτου του.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην ΙΜ Βαλουκλή, μετά το πέρας των εργασιών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, και αφορούσε στο έργο και στην προσφορά του αειμνήστου Ευστρατίου Ζεγκίνη, Άρχοντος Μαΐστορος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, Διευθυντού του Ιστορικού Αρχείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου,κατά τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, και Ομοτ. Καθηγητού της Θεολογικής Σχολής τουΑ.Π.Θ., ο οποίος απεβίωσε τον περασμένο Αύγουστο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφερόμενος στον εκλιπόντα συμπατριώτη και άμεσοσυνεργάτή του, τόνισε πως «Διεκρίθη διά την εργατικότητα, τηνεπιμονήν και την εχεμύθειάν του. Ήτο ιδιαιτέρως ευαίσθητος εις θέματα ασφαλείας. Καθ᾿ όλην την θητείαν του, ποτέ δεν επέτρεψε και την ελαχιστοτέρανακόμη αθέτησιν των αρχών προστασίας του αρχειακού υλικού. Είη η μνήμη αυτού αιωνία».

© Νίκος Μαγγίνας/Οικουμενικό Πατριαρχείο
© Νίκος Μαγγίνας/Οικουμενικό Πατριαρχείο