Συνάντηση του ΥΦΥΠΕΞ Κ. Βλάση με τον Πατριάρχη Αντιοχείας

Με τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη Ι’ συναντήθηκε χθες Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021 ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κώστας Βλάσης.

Τον Έλληνα υφυπουργό υποδέχθηκε στην Πατριαρχική Κατοικία στον Λίβανο ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Ελλάδας, μεταξύ άλλων, η Πρέσβυς της Ελλάδας στον Λίβανο, η Αικατερίνη Φουντουλάκη, και η Ελληνίδα Πρόξενος στο Λίβανο, η Αθανασία Ηλιάκη, καθώς και κληρικοί και εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Αντιοχείας.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αντιόχειας και της ελληνικής κυβέρνησης, ιδιαίτερα με το Ινστιτούτο Θεολογίας του Αγίου Ιωάννη της Δαμασκού στο Μπαλαμάντ.

Συζητήθηκε επίσης η γενική κατάσταση στην περιοχή και τον ρόλο που ανέλαβε η Εκκλησία της Αντιόχειας, δηλαδή να υποστηρίξει και να εγκαταστήσει τα μέλη της στη Συρία και τον Λίβανο και να χτίσει γέφυρες επικοινωνίας με όλες τις διαφορετικές συνιστώσες της Ανατολής.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι παρευρισκόμενοι αναφέρθηκαν στη γενικότερη κατάσταση της Ορθοδοξίας και στους τρόπους ενίσχυσης της λογικής της σύγκλισης και του διαλόγου.

«Ξεκίνησα την επίσκεψή μου στον Λίβανο συναντώντας την ΑΘΜ τον Πατριάρχη Αντιοχείας και Πάσης Ανατολής κ.κ. Ιωάννη Ί στην Πατριαρχική Μονή του Μπαλαμάντ, όπου του εξέφρασα την αμέριστη στήριξη της ελληνικής πολιτείας στο έργο του Πατριαρχείου αλλά και του ιδίου. Σε μια δύσκολη περίοδο, το Πατριαρχείο αποτελεί στήριγμα για το ελληνορθόδοξο ποίμνιο και φάρο ελπίδας και σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή», έγραψε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών.

Μετά τη χθεσινή μου συνάντηση με την ΑΘΜ τον Πατριάρχη Αντιοχείας και Πάσης Ανατολής κ. Ιωάννη Ί, ο κ. Βλάσης σήμερα είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί την Πατριαρχική Μονή και το πανεπιστήμιο του Μπαλαμάντ, αλλά και τη Θεολογική Σχολή Αγ. Ιωάννη του Δαμασκηνού.