Συνάντηση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων με τον Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δέχθηκε την Δευτέρα 17η Ιανουαρίου 2022, τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο Γ’.

Κατά την μεταμεσημβρινή συνάντησή τους, ο Πρόεδρος Αμπάς εξετίμησε τις πρόσφατες δηλώσεις των Πατριαρχών και των Αρχηγών Εκκλησιών στην Ιερουσαλήμ και επιβεβαίωσε ότι το κράτος της Παλαιστίνης θα συνεχίσει να στηρίζει τον λαό της Ιερουσαλήμ και θα προστατεύει τους Ισλαμικούς και Χριστιανικούς ιερούς τόπους από τις επιθέσεις, τις οποίες υφίστανται από Ισραηλινές ριζοσπαστικές ομάδες.

Ο Πρόεδρος σημείωσε: «Μοιραζόμαθα μεθ’ Υμών την σημασίαν της πραγματοποιήσεως περισσοτέρων ζωτικών έργων, τα οποία συμβάλλουν εις την εδραίωσιν της Χριστιανικής παρουσίας εις Ιερουσαλήμ και εις τους λοιπούς Αγίους Τόπους και εκτιμώμεν ιδιαιτέρως την ανάληψιν τοιούτων έργων και την διεθνή εκστρατείαν Σας, η οποία στόχον έχει την αποκάλυψιν των παραβιάσεων των δικαιωμάτων των πιστών εις τους Αγίους Τόπους».

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος τόνισε την σημασία του συνεχούς συντονισμού μεταξύ όλων των αρμοδίων αρχών μέσω της Ανώτατου Προεδρικής Επιτροπής Εκκλησιαστικών Υποθέσεων.

Ο Πατριάρχης Θεόφιλος χαιρέτισε τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, λέγοντας: «Ερχόμεθα εις Υμάς από την πόλιν της Ιερουσαλήμ, φέροντες ελπίδα ομού μετά της πνευματικής ελλάμψεως, η οποία πηγάζει από τους Χριστιανικούς και Ισλαμικούς ιερούς μας τόπους, που έχουν ανθέξει κατά την διάρκειαν των ιστορικών αιώνων παρά τας δυσκόλους συνθήκας τας οποίας αντεμετώπισεν η περιοχή μας».

Ο Πατριάρχης επιβεβαίωσε ότι οι Πατριάρχες και οι Αρχηγοί των Εκκλησιών στην Ιερουσαλήμ αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν μία διεθνή εκστρατεία, η οποία θα περιγράφει τον Χριστιανικό κόσμο, που δεν θα παραλείπει τις παραβιάσεις που διαπράττονται κατά της Αγίας Πόλεως, ιδίως όσον αφορά την Ορθόδοξη ακίνητη περιουσία, που απειλείται να κατασχεθεί από ριζοσπαστικές ομάδες στην πλατεία Omar Ibn Al-Khattab, στην Πύλη της Γιάφφας στην Ιερουσαλήμ, η οποία είναι η κυρία διαδρομή των προσκυνητών προς τον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως, τον Πανάγιο Τάφο και τα διάφορα μοναστήρια, ως επίσης και την διαδικασία παραμόρφωσεως της πολιτιστικής και ιστορικής ταυτότητας της περιοχής της Νέας Πύλης.

Επιπλέον, ο Πατριάρχης τόνισε ότι “υψοί δυνατά την φωνήν Αυτού αυτήν ιδιαιτέρως εποχήν του έτους, τα Χριστούγεννα, διά να επιβεβαιώση ότι οι Άγιοι Τόποι δεν είναι μόνον η γη της Γεννήσεως του Χριστού, αλλά και η χώρα της γεννήσεως του Χριστιανισμού”, και προσέθεσε ότι ολόκληρος ο κόσμος είναι υπεύθυνος για την επιβίωση των Χριστιανών στους Αγίους Τόπους και στην Μέση Ανατολή γενικότερα.

Στην συνάντηση συμμετείχαν ο επί κεφαλής της Ανωτάτου Προεδρικής Επιτροπής Εκκλησιαστικών Υποθέσεων, κ. Ramzi Khoury. ο Παλαιστίνιος Ανώτατος Δικαστής της Σαρία, Mahmoud Al-Habash και ο Διπλωματικός Σύμβουλος του Προέδρου κ. Majdi Al-Khalidi.

Πηγή: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων