Συνάντηση του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Αντώνιου με Καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν στο Βατικανό

Στις 15 Ιουνίου, με την ευλογία του Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ. Κυρίλλου, ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Αντώνιος, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, πραγματοποίηση επίσκεψη εργασίας στη Ρώμη, στο Βατικανό.

Στις 16 Ιουνίου 2023, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Μητροπολίτη με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αγίας Έδρας, Καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν.

Ο Μητροπολίτης Αντώνιος χαιρέτησε τον Υπουργό Εξωτερικών εκ μέρους του Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ. Κυρίλλου. Με τη σειρά του, ο Καρδινάλιος Παρολίν ενθυμήθηκε τη συνάντηση που είχε με τον Προκαθήμενο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κατά την επίσκεψή του στη Ρωσία. Στο πλαίσιο της συνάντησής τους, που διεξήχθη σε θερμό κλίμα, ο μητροπολίτης και ο καρδινάλιος συζήτησαν μια ευρεία γκάμα διαφόρων θεμάτων που άπτονται των διμερών σχέσεων των δύο εκκλησιών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Αντώνιος, ήταν παρών σε ομιλία του Φραγκίσκου στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου, και χαιρετώντας τον Πάπα, έμεινε περισσότερο χρόνο συζητώντας μαζί του σε σχέση με άλλους.

Ο Μητροπολίτης Αντώνιος είχε συναντήσεις και με άλλους αξιωματούχους του Βατικανού, αλλά δεν κατέστη σαφές εάν θα είχε προσωπική συνάντηση με τον Πάπα κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στη Ρώμη.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, εκείνη την περίοδο, ο υπεύθυνος για τις εξωτερικές υποθέσεις του Βατικανού, Καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν, επέμεινε ότι υπάρχει ένα σχέδιο για μία αποστολή, αλλά ότι εξαρτάται από τον Πάπα να αποφασίσει πότε θα το αποκαλύψει.

Επίσης, ο Παρολίν (ο δεύτερη πιο σημαντική προσωπικότητα του Βατικανού), δήλωσε πως ήταν έκπληκτος που Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι δηλώνουν άγνοια για το τότε σχέδιο αποστολών.