Συνάντηση του Μητροπολίτη Σουηδίας με τον Σουηδό Υπουργό Θρησκευμάτων

Το απόγευμα της 30ης Μαΐου 2023, οι εκπρόσωποι του CEC και της ΚΟΜΕΚ συναντήθηκαν με τον Σουηδό Υπουργό Υγείας, Κοινωνικής Πρόνοιας και Θρησκευμάτων, Εξοχότατο κ. Jakob Forssmed, στο γραφείο του στη Στοκχόλμη.

Ο κ. Forssmed είναι υπεύθυνος για θέματα που σχετίζονται με τις θρησκευτικές κοινότητες, την κοινωνική πρόνοια, τον αθλητισμό και τη νεολαία, συμπεριλαμβανομένης της δημόσιας υγείας, της υγειονομικής περίθαλψης και της περίθαλψης ηλικιωμένων και ατόμων με

Στη συνάντηση με τον κ. Forssmed παρευρέθηκαν τα παρακάτω άτομα:

α) Εκπροσωπώντας την Επιτροπή των Ρωμαιοκαθολικών Επισκόπων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (COMECE) ήταν ο πρόεδρός της Επίσκοπος Mariano Crociate της Λατίνας, Καρδινάλιος Anders Arborelius της Στοκχόλμης και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της κ. Alessandro Calcagno.

β) Εκπροσωπώντας το Χριστιανικό Συμβούλιο της Σουηδίας ήταν η Γενική Γραμματέας του κα Σοφία Κάμνεριν και συνεργάτης του CCS Rev. Jan Eckerdal.

γ) Εκπροσωπώντας το Συνέδριο των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (ΚΕΚ) ήταν ο Αντιπρόεδρος της Μητροπολίτης Κλεόπας Σουηδίας και Πάσης Σκανδιναβίας και Γραμματέας Μελετών Δρ. Πέτρος Πάβλοβιτς.

Οι προαναφερθέντες συγκεντρώθηκαν αρχικά επί τόπου στην έδρα του σουηδικού πρακτορείου SENSUS, όπου ο Δρ. Πάβλοβιτς τους ενημέρωσε για την ημερήσια διάταξη των θεμάτων που θα συζητούσαν με τον Υπουργό, τα οποία ήταν τα εξής:

1) Κοινωνική Ένταξη. Η CEC και η COMECE υποστηρίζουν τη διαδικασία έγκρισης του Συμφώνου της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, με στόχο την προώθηση της αλληλεγγύης και της αμοιβαίας ευθύνης μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις αντίστοιχες ανάγκες και λεπτομέρειες που σχετίζονται με κάθε κράτος.

2) Ενότητα ΕΕ. Η CEC και η COMECE καταβάλλουν κοινές προσπάθειες για την επικράτηση της δικαιοσύνης, της ειρήνης και της συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών εθνών, καθώς και των διαφόρων κοινωνικών ομάδων και θρησκειών στην Ευρώπη.

3) Ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η CEC και η COMECE προσβλέπουν σε μια βιώσιμη λύση σε αυτή τη σύγκρουση, ριζωμένη στον διάλογο, ο οποίος θα εξασφαλίσει μια «δίκαιη ειρήνη» με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

4) Ένα Βιώσιμο Μέλλον. Η CEC και η COMECE χαιρετίζουν το γεγονός ότι η σουηδική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ κήρυξε το ζήτημα της Ενέργειας ως προτεραιότητα και υποστηρίζουν τις προσπάθειες για την εκπλήρωση του καθήκοντος μας προς τις μελλοντικές γενιές επιταχύνοντας τον μακροπρόθεσμο στόχο της αποσύνδεσης των ορυκτών καυσίμων και της μείωσης της ευπάθειας σχετικά με τους ενεργειακούς πόρους.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με μέλη των σουηδικών ΜΜΕ και τον υπουργό Forssmed.
Εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο Μητροπολίτης Κλεόπας παρουσίασε στον Υπουργό αντίγραφο της αγγλόφωνης μελέτης του πρώην Speaking the Truth in Love, ενώ μετέφερε και τα θερμά συγχαρητήρια του Πατριάρχη για την ανάληψη των υπουργικών του καθηκόντων.

Ο Υπουργός εξέφρασε δημοσίως τις ευχαριστίες του στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για τις ευχές και το δώρο του, και διαβεβαίωσε τους συμμετέχοντες στη συνάντηση, αφού πρώτα άκουσε προσεκτικά τις συστάσεις και τις προτάσεις που έκαναν οι εκπρόσωποι της ΕΚ και της ΚΟΜΕΕ σχετικά με τα προαναφερθέντα θέματα, ότι η σουηδική Κυβέρνηση, η οποία σήμερα ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, θεωρεί προτεραιότητα να συνεχίσει να υποστηρίζει σθεναρά αυτά τα ζητήματα.

Φωτογραφίες: Kristina Hellner