Συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον πρωθυπουργό για την εκκλησιαστική περιουσία

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, η οποία έχει δρομολογηθεί χάρη στην καλή συνεργασία πολιτείας και εκκλησίας.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την προώθηση της επένδυσης στο Σχιστό που ανακοινώθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2022 από τον Αρχιεπίσκοπο παρουσία του πρωθυπουργού.

Ο Γενικός Διευθυντής της Ε.Κ.Υ.Ο. Αρχιμ. π. Νικόδημος Φαρμάκης τον περασμένο Σεπτέμβριο παρουσίασε αναλυτικά το περιεχόμενο του έργου με την ονομασία «The Green Σχιστό» και τα ακριβή βήματα του σχεδιασμού του, τα οποία συγκροτούν το όραμα της Εκκλησίας της Ελλάδος, για ένα σύγχρονο αναπτυξιακό έργο στον τομέα των logistics, με περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόσημο, και στόχο να αναβαθμίσει ουσιαστικά το περιβάλλον, την ζωή των κατοίκων της περιοχής και να προσφέρει νέες ευκαιρίες ενίσχυσης και ανάπτυξης στις επιχειρήσεις της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα να αναβαθμίσει σημαντικά το Λιμάνι του Πειραιά.

Το έργο είναι γνωστό και υπό τον διακριτικό τίτλο «The Green Σxisto», λόγω του ισχυρού περιβαλλοντικού αποτυπώματος, καθώς το 85% από το συνολικό εμβαδόν των 3000 στρεμμάτων του εκκλησιαστικού ακινήτου στο οποίο θα πραγματοποιηθεί θα καλύπτεται από πράσινο.

Στο σχέδιο περιλαμβάνεται δάσωση γυμνών τμημάτων του κτήματος, πύκνωση και ενίσχυση του πρασίνου όπου υπάρχει σήμερα σε κατάσταση μαρασμού και προσφορά στο λαό ενός τεράστιου περιβαλλοντικού πάρκου 700.000 τ.μ. στο οποίο θα έχει πρόσβαση το κοινό, χωρίς κόστος για τους Ο.Τ.Α. αλλά με δαπάνες συντήρησης, καθαρισμού και φύλαξης του επενδυτή.

Τέλος, η επένδυση αφορά στη δημιουργία κέντρου logistics υπογείως του κτήματος, ώστε υπέργεια να καλύπτεται από πράσινο. Η κτιριακή ανάπτυξη καθ’ ύψος αποτελεί μια πρόταση που στοχεύει στη διατήρηση του πρασίνου στη μεγαλύτερη έκταση του κτήματος.

Η στενή συνεργασία του ΤΑΙΠΕΔ με την ΕΚΥΟ θα επιταχύνει τους ρυθμούς υλοποίησης του έργου, που θα δημιουργήσει τουλάχιστον 10.000 νέες θέσεις εργασίας και θα αναβαθμίσει ουσιαστικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής αλλά και των όμορων Δήμων.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από ιδίους πόρους της Εκκλησίας της Ελλάδος και η διάρκεια υλοποίησής του μέχρι και την ολοκλήρωσή του και την έναρξη της λειτουργίας του είναι περίπου τέσσερα χρόνια.