Συνάντηση των Ορθοδόξων Εκκλησιών στο ΠΣΕ: Να γίνει η Συνέλευση φάρος ελπίδας και συμφιλίωσης

Αποστολή του orthodoxtimes.gr στην Καρλσρούη

Σε ήπιο κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες αργά το απόγευμα η προγραμματισμένη συνάντηση όλων των Ορθοδόξων που συμμετέχουν με αντιπροσωπείες στην 11η Συνέλευση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών στην Καρλσρούη της Γερμανίας.

Στη συνάντηση παρούσα ήταν και η ρωσική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον πρόεδρο του τμήματος εξωτερικών εκκλησιαστικών σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Αντώνιο.

Στην εισαγωγική του ομιλία ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ δήλωσε πως είναι “ευλογία” και προνόμιο να συγκεντρωνόμαστε ως εκπρόσωποι των Μητέρων Εκκλησιών μας, δίνοντας τη μαρτυρία για τις ιστορικές πνευματικές μας παραδόσεις και την αποστολική εμπειρία της χριστιανικής πίστης, όπως βιώνεται στα διάφορα πλαίσια των κοινοτήτων μας ως Oriental και Eastern Orthodox”.

Ο κ. Εμμανουήλ σημείωσε χαρακτηριστικά πως οι Ορθόδοξες Εκκλησίες έχουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στη ζωή, στον προσανατολισμό και στο μέλλον του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών, ιδιαίτερα μετά την έγκριση των αποτελεσμάτων των εργασιών της Ειδικής Επιτροπής για την Ορθόδοξη Συμμετοχή στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών του 2005.

Αναφέρθηκε ακόμη στις δύσκολες πραγματικότητες που αντιμετωπίζουν οι Εκκλησίες, από την Ουκρανία έως τη Μέση Ανατολή, από την Αφρική μέχρι την Αρμενία. “Θύματα συγκρούσεων και πολέμων, αλλά επίσης θύματα κοσμικών και πνευματικών αρχών που επιδιώκουν να εμποδίσουν τους Χριστιανούς από το να ακολουθήσουν τη διδασκαλία του Χριστού περί ειρήνης και συγχώρεσης”.

Ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος έκανε λόγο για μια θλιβερή πραγματικότητα: “οι Εκκλησίες μας αποξενώνονται”. Εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα ότι η Συνέλευση μπορεί να γίνει ένας φάρος ελπίδας και συμφιλίωσης.

‘Έχουμε την κρίσιμη ευκαιρία να διευκολύνουμε τη συμφιλίωση που είναι τόσο επειγόντως απαραίτητη, προωθώντας την ειρήνη και τη δικαιοσύνη σε πνεύμα κοινωνίας και αγάπης”.

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε κ. Σεραφείμ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ο οποίος τόνισε ότι κατά το παρελθόν, όταν βρισκόταν σε άλλες επιτροπές του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, “όταν μιλούσαμε για Ορθοδοξία, πολλοί γελούσαν. Πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν οικογένεια, σαν μέλη μιας Εκκλησίας. Αν μιλάμε για αιρετικούς και σχισματικούς, δεν θα μας πάρει κανείς σοβαρά έτσι. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε ό,τι πρεσβεύουμε, ας κάνουμε αυτά που λέμε”.

Ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, τόνισε την ανάγκη να στηριχτούν τα μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας που υποφέρουν. “Και μιλάω για το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων που βρίσκεται υπό κατοχή”. Στη συνέχεια εξέφρασε την αντίθεσή του με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ Σταϊνμάιερ για τη συμμετοχή της Ρωσικής Εκκλησίας στη Συνέλευση του ΠΣΕ, κάνοντας λόγο για “προσβολή”.

Εκπρόσωποι της ουκρανικής Εκκλησίας ζήτησαν την στήριξη των “ορθοδόξων αδελφών μας”, ενώ ευχαρίστησαν για τη βοήθεια που προσφέρεται ήδη, ειδικά στους πρόσφυγες.

Απαντώντας στα ζητήματα που τέθηκαν, ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος τόνισε πως ο θεολογικός διάλογος που ξεκίνησε πριν λίγες δεκαετίες δεν κατόρθωσε να εκπληρώσει τους στόχους του, “και είμαστε όλοι υπεύθυνοι για αυτό.

Μη νομίζετε ότι η ενότητα θα έρθει με θαύματα. Χρειαζόμαστε περισσότερες προσευχές και προσπάθειες από όλους”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Διευκρίνισε δε ότι κανείς δεν μπορεί να είναι υπεύθυνος για τις όποιες δηλώσεις γίνονται από πολιτικούς (αναφερόμενος στο θέμα που τέθηκε για τον Γερμανό πρόεδρο), τονίζοντας ότι βρισκόμαστε σε μια ελεύθερη δημοκρατική χώρα, όπου μπορεί κανείς να εκφράζεται ελεύθερα. Επισήμανε δε ότι οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα Fr. Dr. Ioan Saucă, είναι η θέση που εκφράζει το ΠΣΕ.

Ο Μητροπολίτης Νήφων του Πατριαρχείου της Ρουμανίας, επισήμανε τη σημασία του ότι μέσω του Παγκοσμίου ΣΥμβουλίου Εκκλησιών, μπορούν και κάθονται και συναντιούνται κατά καιρούς οι Ορθόδοξοι.

“Είναι καλό να είμαστε όλοι μαζί, αλλά θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι είναι σημαντικό να συνεχίσετε τον διάλογο μεταξύ των οικογενειών μας. Τα πρακτικά ζητήματα θα μπορούσαν να λυθούν με αυτόν τον τρόπο, με τον διάλογο”.