Συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχη και Πανουκρανικού Συμβουλίου Εκκλησιών

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος συναντήθηκε χθες με μέλη του Πανουκρανικού Συμβουλίου Εκκλησιών και Θρησκευτικών Οργανώσεων. Επί 25 χρόνια το Συμβούλιο συνεργάστηκε για την ειρήνη και την αλληλοκατανόηση.

Όπως εξήγησε στον Οικουμενικό Πατριάρχη ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος, μέσα από χρόνια συνύπαρξης Χριστιανών διαφόρων ομολογιών, Μουσουλμάνων και Εβραίων, και λόγω μακροχρόνιων πολέμων, η Ουκρανία έχει μια μοναδική διαθρησκειακή ατμόσφαιρα.

Μέσα από αυτή την ιστορική εμπειρία, εκπρόσωποι διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων μπορούν να συνεργαστούν με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και τα ίσα δικαιώματα, την υπέρβαση των αντιπαραθέσεων και την επίτευξη συναίνεσης παρά τις διαφορές των απόψεων τους.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, χάρη στην χρόνια εμπειρία του διαχριστιανικού και διαθρησκειακού διαλόγου, γνωστός στον κόσμο ως «αυτός που γεφυρώνει», τονίζει πάντα την ανάγκη για διάλογο και συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων.

Ειδικά σημείωσε τον ρόλο της Εκκλησίας στην επίλυση των αντιφάσεων στην κοινωνία, καθώς είναι σε θέση να «χρησιμοποιήσει την πίστη για να ηρεμήσει και να θεραπεύσει τις πληγές των άλλων και όχι να ανάψει νέες φωτιές μίσους».

«Είναι σημάδι ελπίδας ότι παρά τη φρίκη του 20ού αιώνα, την πιο σκληρή εποχή στην ανθρώπινη ιστορία, η κατανόηση του διαλόγου γίνεται όλο και πιο σημαντικό εργαλείο για την οικοδόμηση γεφυρών και συμφιλίωσης», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης φύτεψε δέντρο στο πάρκο “Vladimir Hill” του Κιέβου

Μετά από την συνάντηση που είχε με μέλη του Πανουκρανικού Συμβουλίου Εκκλησιών και Θρησκευτικών Οργανώσεων στις 23 Αυγούστου 2021, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος φύτεψε σφενδάμια στο πάρκο Volodymyrska Hirka της πρωτεύουσας, σε ανάμνηση της επίσκεψής του στην Ουκρανία.

Δενδροφυτεύσεις, που συμβολίζουν την ενότητα γύρω από την ευαισθησία για το περιβάλλον, έκαναν, επίσης, ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος, καθώς και εκπρόσωποι χριστιανικών ομολογιών και θρησκειών.

Ο Παναγιώτατος είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο ως ο «Πράσινος Πατριάρχης», γιατί από την αρχή της διακονίας του δίνει μεγάλη σημασία σε περιβαλλοντικά ζητήματα.