Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Αμερικής με κληρικούς της Μητρόπολης Ντιτρόιτ για την Αναθεώρηση του Συντάγματος

Την Τετάρτη, 5 Ιουλίου, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος συναντήθηκε διαδικτυακά με κληρικούς από τη Μητρόπολη Ντιτρόιτ όπου διεξήγαγαν ανοιχτό διάλογο σχετικά με τις προτεινόμενες αναθεωρήσεις του Συντάγματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Αυτή αποτελεί την τέταρτη συνάντηση μετά τις διαδικτυακές συνεδρίες του περασμένου μήνα με κληρικούς από την Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια και τις Μητροπόλεις της Βοστώνης και του Νιου Τζέρσεϊ.

Μετά την υποδοχή από τον Μητροπολίτη Ντιτρόιτ κ. Νικόλαο, οι κληρικοί απηύθυναν ερωτήσεις και σχόλια στον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος έδωσε πληροφορίες και διευκρινίσεις για τις προτεινόμενες τροποποιήσεις.

Ο Αρχιεπίσκοπος επιβεβαίωσε εκ νέου τη δέσμευσή του για μια περιεκτική, διεξοδική και συνεχή συζήτηση και τόνισε ότι ο στόχος του για το επικαιροποιημένο Σύνταγμα είναι να αποτελέσει προϊόν ευρείας συμμετοχής – την πρώτη για τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος οποιασδήποτε επαρχίας.

Ενώ στο παρελθόν, οι ιεράρχες έχουν λάβει αποφάσεις σχετικά με το Σύνταγμα σε μικρές μικτές επιτροπές, για την τρέχουσα αναθεώρηση, είπε ο Αρχιεπίσκοπος, επιδιώκει αντ ‘αυτού να διεξάγει έναν «πανεθνικό διάλογο» με τον κλήρο, τις πρεσβυτέρες, τα Μητροπολιτικά Συμβούλια, τους Άρχοντες, την Leadership 100 (Ηγεσία 100), τους ιεράρχες, την Επαρχιακή Σύνοδο και το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο.

Αυτή η πρωτοφανής απόφαση αντικατοπτρίζει την ιστορικά ενεργό εμπλοκή των κληρικών και των λαϊκών στη ζωή της Εκκλησίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ο Αρχιεπίσκοπος, και το Οικουμενικό Πατριαρχείο ενθάρρυνε τον Αρχιεπίσκοπο και την Επαρχιακή Σύνοδο να ακολουθήσουν αυτήν την οδό.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος έχει προγραμματίσει να συναντηθεί αυτοπροσώπως με την αδελφότητα των κληρικών της Μητροπόλεως Σικάγου σήμερα 7 Ιουλίου. Παρόμοιες συναντήσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε κάθε μία από τις υπόλοιπες Μητροπόλεις τους επόμενους μήνες.

Κληρικοί και πιστοί έχουν τη δυνατότητα να παρευρίσκονται σε συναθροίσεις που θα πραγματοποιούνται στην περιοχή τους.