Χειροτονία Πρεσβυτέρου στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων (upd)

Την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021, στη 1:00 π.μ. κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας που τελέσθηκε στον Πανάγιο Τάφο, παραγματοποιήθηκε η εις Πρεσβύτερον χειροτονία του ηγουμένου του προσκυνήματος του αγίου Γεωργίου εν Λύδδη διακόνου Μάρκελλου.

Ο πατήρ Μάρκελλος ήρθε από το Μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου της Αριζόνα, το οποίο ιδρύθηκε από τον Πατέρα Εφραίμ Φιλοθεΐτη και εντάχθηκε στην Αγιοταφική Αδελφότητα πριν από δύο χρόνια.

Ο Ιεροδιάκονος Μάρκελλος χειροτονήθηκε σε Ιερέα από τον Μητροπολίτη Ναζαρέτ κ. Κυριακό μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου και του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλου.

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων απευθύνθηκε στον πατέρα Μάρκελλο πριν από τη χειροτονία του με τα εξής λόγια:

«Ευλαβέστατε Ιεροδιάκονε π. Μάρκελλε,

Κατά την ώραν ταύτην, εν η ιστάμεθα προ του ολβίου Παναγίου και Ζωοδόχου Τάφου του δεχθέντος εν εαυτώ ως υπνούντα τον Δημιουργόν, ίνα ως εκ παστάδος προελθών εξαγιάση και αναμορφώση εις το αρχαίον κάλλος την φθαρείσαν υπό της αμαρτίας φύσιν ημών, καλούμεθα, κελεύσει, αδεία και προτροπή του Μακαριωτάτου Πατρός ημών και Πατριάρχου κ.κ. Θεοφίλου του Γ΄ και εγκρίσει της περί Αυτόν Αγίας και Ιεράς Συνόδου, όπως δεηθώμεν του Παναγίου και Τελεταρχικού Πνεύματος, ίνα προχειρίση σε, διά των χειρών ημών, εις τον δεύτερον βαθμόν της Ιερωσύνης, ήτοι του Πρεσβυτέρου και καταστήση σε Οικονόμον των του Θεού Μυστηρίων.

Μεγάλη διά σε η τιμή, μεγαλυτέρα διά σε η δωρεά, μεγίστη διά σε η ευθύνη! Η θεία Πρόνοια «του ετάζοντος καρδίας και νεφρούς», (πρβλ. Ψλμ. ζ΄,10) Παναγίου Τριαδικού Θεού, επεφύλαττε διά σε πολλάς ευλογίας και ανυπολογίστους εμπειρίας. Γαλουχηθείς πνευματικώς και ανατραφείς τα περί της μοναδικής αγγελομιμήτου πολιτείας εις την εν Αριζόνι της Αμερικής Ιεράν Μονήν Αγίου Αντωνίου και παρά τους πόδας του Γέροντος Εφραίμ, ήλθες εις την Αγίαν Γην και προσελήφθης εις την Αγίαν Βηθλεέμ ως διακονητής του Θεοδέγμονος Σπηλαίου. Κατόπιν, ο σοφώτατος Πατήρ και Πατριάρχης ημών κ.κ. Θεόφιλος ο Γ΄, εγκρίνας, μετά της περί Αυτόν Αγίας και Ιεράς Συνόδου, την αίτησιν εντάξεώς σου εις την γεραράν Αγιοταφιτικήν ημών Αδελφότητα και εκτιμήσας τα χαρίσματά σου, προέτεινέ σε, ίνα αναλάβης καθήκοντα Ηγουμένου εν τω Ιερώ Προσκυνήματι του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου εν Λύδδη, λαμβάνων και το ύψιστον λειτούργημα της Ιερωσύνης.

Και ιδού! Σήμερον «Πνεύμα Άγιον επελεύσεται επί σε και δύναμις Υψίστου επισκιάσει σοι», (Λουκ. 1,35)! Από σήμερον μεταρσιούσαι, από σήμερον αναπλάττεσαι, από σήμερον μεταστοιχειούσαι! Λαμβάνεις Ιερωσύνην και μετ’ αυτής νέαν διακονίαν και νέαν αποστολήν. Η νέα σου αποστολή έχει τρεις θέσεις, εκ των οποίων δύνασαι να θεωρής τον Θεόν.

Πρώτη η Ιερωσύνη. Γίνωσκε ότι πλέον θα είσαι Ιερεύς του Θεού του Υψίστου! Έργον σου η Θεία Λειτουργία, κατά την τέλεσιν της οποίας θα παραστέκωνται μετά σου «χιλιάδες Αρχαγγέλων και μυριάδες Αγγέλων» (Ευχή Θ. Λειτουργίας). Ενώπιόν σου θα είναι το ιερόν Θυσιαστήριον, επί του οποίου δεν θα είσαι πλέον διακονητής αλλά Λειτουργός, νέμων και διανέμων την Θείαν Χάριν! Εκ του ιερού Θυσιαστηρίου θα λαμβάνεις δύναμιν και εις αυτό θα προστρέχεις εις τα προβλήματά σου. Πρόσεχε σεαυτόν, διότι όσον καθαρωτέρα είναι η ζωή του Ιερέως, τόσον περισσοτέραν Χάριν λαμβάνει εκ της επιτελέσεως της θείας Μυσταγωγίας. Φύλαττε εις τον νούν σου την όρασιν του Προφήτου Ησαίου, ότε είδε «τον Κύριον επί θρόνου υψηλού και επηρμένου, και πλήρης ο οίκος της δόξης αυτού», (Ησ. 6,1), και έχε την βεβαιότητα ότι κατά την επιτέλεσιν της Αναιμάκτου Θυσίας, αύτη η όρασις εκτυλίσσεται ενώπιόν σου, αν και δεν δύνασαι να θεωρής αυτήν διά των χοικών οφθαλμών.

Δευτέρα, η Ποιμαντική αποστολή. Καλείσαι από τούδε και εις το εξής, να μη «δώσης ύπνον τοις οφθαλμοίς σου και τοις βλεφάροις σου νυσταγμόν και ανάπαυσιν τοις κροτάφοις σου», (πρβλ. Ψαλμ. ρλα΄, 4). Από σήμερον καθίστασαι δοχείον τελετουργικόν της Θείας Χάριτος, ίνα μεταδίδης εις πάντα άνθρωπον προς σε ερχόμενον ύδωρ Ζωής αιωνίου, γιγνόμενον «εν αυτώ πηγή ύδατος αλλομένου εις ζωήν αιώνιον», (Ιωάν. 4,14). Η μέριμνά σου διά το εν Λύδδη ποίμνιον του Πατριαρχείου ημών και διά τους προσκυνητάς, οι οποίοι καταφθάνουν από περάτων γης, επιβάλλει εις σε αδιάλειπτον συνεχή μέριμναν και φροντίδα, ίνα οικοδομώνται πνευματικώς και πορεύωνται εις νομάς σωτηρίους. Κράτα εις την καρδίαν σου τον λόγον του Αγίου Ιωάννου της Κλίμακος: «τον αληθινόν ποιμένα θα τον φανερώση η αγάπη του. Από αγάπη άλλωστε ο Ποιμήν εσταυρώθη», (Κλίμαξ, Προς ποιμένα, 24).

Τρίτη και τελευταία θέσις της αποστολής σου είναι αυτή του Αγιοταφίτου. Ως Ιερομόναχος Αγιοταφίτης, συνεχιστής της παραδόσεως του Τάγματος των Σπουδαίων, εκτός των προαναφερθέντων, πρέπει να διατηρής ακούραστον την προσοχήν σου εις το Ιερόν Προσκύνημα, το οποίον καλείσαι να διακονήσης. Φύλαξ και άγρυπνος φρουρός, προσέχων και διαφυλάττων την πνευματικήν και υλικήν περιουσίαν, ην παρέδωκαν εις ημάς οι παλαιοί Πατέρες ως άλλα τιμαλφή και ιερά αναθήματα της ευσεβούς Πίστεώς μας. Γίνωσκε δε, ότι οι παλαιοί Πατέρες με αίμα, δάκρυα και ιδρώτα διεφύλαξαν τους ηγιασμένους τούτους τόπους. Να διατηρής την βεβαιότητα, ότι ο «τω Βασιλεί των αιωνων στρατεύσας», (πρβλ. Τροπάριον Εσπερινού Αγ. Γεωργίου) Μεγαλομάρτυς και Τροπαιοφόρος Γεώργιος, θα βρίσκεται παραστάτης και συνοδοιπόρος σου εις το αγώνισμα τούτο.

Ταύτα πάντα, αδελφικώς και Πατρικώς νουθετήσας, υπακούσας τη κελεύσει του Θειοτάτου Πατρός ημών και Πατριάρχου κ.κ. Θεοφίλου του Γ΄, επικαλούμενοι επί σε, την Χάριν του Παναγίου και Ζωοδόχου Τάφου, του Θεοδέγμονος Σπηλαίου, την πρεσβείαν της εν Ναζαρέτ ευαγγελισθείσης Πανάγνου και Πανακηράτου Θεοτόκου και του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος και θαυματουργού Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, καλούμεν σε, όπως «εισέλθης εις τα σκηνώματα Αυτού… εις τον τόπον ου έστησαν οι πόδες Αυτού», (πρβλ. Ψλμ. ρλα΄,7).

Το επόμενο πρωί, ο Ιεροδιάκονος Μάρκελλος επισκέφτηκε τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων και έλαβε την ευλογία Του.

Πηγή: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων