Συλληπητήρια του Πατριάρχη Μόσχας για τον Πατριάρχη Σερβίας με αιχμές… προς Ουκρανία

Του Κώστα Ονισένκο

Ο Πατριάρχης Μόσχας εξέφρασε τα συλλυπητήρια του σχετικά με τον θάνατο του Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίου.

Ο Πατριάρχης της Μόσχας ωστόσο, ακόμα και στο συλλυπητήριο μήνυμά του δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας και να χρησιμοποιήσει τον πρόωρο χαμό της κεφαλής της Εκκλησίας της Σερβίας προκειμένου να προωθήσει τις θέσεις της Ρωσικής Εκκλησίας.

Μεταξύ άλλων ο Κύριλλος “εκφράζει τα συλλυπητήριά του εκ μέρους του ίδιου και όλης της Ρωσικής Εκκλησίας.

“Ο Θεός χάρισε στην Εκκλησία του Αγίου Σάββα έναν σοφό Πατριάρχη, ο οποίος αφιέρωσε με εργασίες της πνευματικής σίτισης όλη την ζωή του”. Όπως είπε στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο Πατριάρχης Κύριλλος, “ο εκλιπών έκανε πολλά για την “διατήρηση της ενότητας της παγκόσμιας Ορθοδοξίας και την διατήρηση της κανονικής τάξης της Αγίας του Χριστού Εκκλησίας.

Ο αποθανών ήταν μεγάλος φίλος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, την οποία επισκεπτόταν επανειλημμένα με επίσημες επισκέψεις όχι μόνο στην πρωτό-θρονη Μόσχα αλλά και στην πόλη του Αγίου Πέτρου και στην κολυμβήθρα της βάπτισης του Κιέβου και στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μισνκ.

Επανειλημμένα ο Παναγιώτατος Πατριάρχης Ειρηναίος με ιερατική τόλμη και ευθύτητα μιλούσε για την στήριξη της διωκόμενης ορθοδοξίας στην Ουκρανία”, καταλήγει στο συλληπητήριο μήνυμά του ο Πατριάρχης Μόσχας.