Συλλείτουργο στο Βελιγράδι μεταξύ του Πατριάρχη Σερβίας και του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος (BINTEO)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14:21

Ολοκληρώθηκε στο Βελιγράδι και στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σάββα το συλλείτουργο του Πατριάρχη Σερβίας κ. Πορφύριο με τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος κ. Στέφανο.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Στέφανος βρίσκεται από χθες στο Βελιγράδι.

Η αντιπροσωπεία της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος με επικεφαλής τον κ. Στέφανο, έφθασε χθες στο Βελιγράδι και έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τα μέλη της Σερβικής Εκκλησίας.

Ο Πατριάρχης κ. Πορφύριος εξάλλου, σε σύντομο βίντεο που ανέβασε στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και ακούγονται να ηχούν οι καμπάνες του Αγίου Σάββα, επισημαίνει ότι “καθώς χτυπούν οι καμπάνες της Εκκλησίας του Αγίου Σάββα, έτσι χτυπούν και οι καρδιές μας από χαρά λόγω αυτής της ευλογημένης ημέρας.

Καλώς ήλθατε αγαπητοί αδελφοί. Καθώς ήλθατε αδελφέ Αρχιεπίσκοπε Στέφανε. Καλώς ήλθατε στην κοινότητα της αγάπης. Είμαστε αδέρφια και μόνο αδέρφια”.

Χθες εξάλλου έγινε γνωστό ότι ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι απέστειλε επιστολή προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, με την οποία τον ευχαριστεί για την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να αποκαταστήσει την κανονικότητα της ορθόδοξης εκκλησίας της χώρας του.

Στην επιστολή του αυτή ο κ. Πεντάροφσκι εκτιμά ότι με την αποδοχή, από την μεριά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας σε κανονική ενότητα και ευχαριστιακή κοινωνία «αποκαταστάθηκε η ιστορική αδικία που διαπράχθηκε εις βάρος της Εκκλησίας μας και των πιστών της και θεραπεύτηκαν οι βαθιές πληγές που προκλήθηκαν από την επί δεκαετίες απομόνωση».

Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, στην επιστολή του αυτή εξέφρασε την ελπίδα και την προσδοκία για οριστική διευθέτηση του διοικητικού καθεστώτος της εκκλησίας της χώρας του στο εγγύς μέλλον μέσω της απονομής Τόμου Αυτοκεφαλίας εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τονίζοντας ότι η ολοκλήρωση της αυτοκεφαλίας της εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας αποτελεί κορυφαίο εθνικό συμφέρον.