Συλλείτουργο Σερβίας Πορφύριου και Αχρίδος Στεφάνου σε μοναστήρι της Β. Μακεδονίας (ΦΩΤΟ)

του Κωνσταντίνου Μενύκτα

Ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Πορφύριος και ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος χοροστάτησαν στη Θεία Λειτουργία στο Μοναστήρι του Αγίου Ιωακείμ Οσογκόφσκι.

Συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Ποβαρντάρσκας κ. Αγαθάγγελος, Κουμανόβου και Οσογκόβου κ. Γρηγόριος, πρώην Μητροπολίτες Κουμανόβου Ιωσήφ και Δοροστόλου κ. Ιάκωβος (Πατριαρχείο Βουλγαρίας), Επίσκοπος Εγαρίου κ. Νεκτάριος του Πατριαρχείου Σερβίας, καθώς και κληρικοί από την  Αρχιεπισκοπή Αχρίδος και της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας.

Στο κήρυγμά του ο κ. Πορφύριος απευθύνθηκε στους παρευρισκόμενους Μητροπολίτες, Επισκόπους, κληρικούς.

Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Εορτάσαμε την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου. Μετά τον Ιησού Χριστό, τον Υιό της Υπεραγίας Θεοτόκου και Θεού Της και Θεού μας, η Θεοτόκος βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Σε κάθε προσευχή προσφεύγουμε στην Υπεραγία Θεοτόκο, γιατί αυτή γέννησε τον Σωτήρα μας, αλλά είναι μια από εμάς.

Η Υπεραγία Θεοτόκος διαμεσολάβησε στον Κύριό μας εξ ονόματός μας και για χάρη μας, και ως εκ τούτου όντας μια από εμάς, αλλά και ως Μητέρα του Θεού μας και Θεού Της, αντιλαμβάνεται καλύτερα τις ανάγκες μας και τις αδυναμίες μας», πρόσθεσε. «Ο ναός, που βρίσκεται δίπλα στον κυρίως ναό, είναι αφιερωμένος στην ίδια τη Θεοτόκο, την Παναγία μας», ανέφερε.

Επίσης, πρόσθεσε: «Ο Κύριος μάς καθιστά όλους ένα: στην οικογένεια, στη γειτονιά, στον τόπο, ως έθνος και ως έθνη. Είμαστε αδέλφια εντός της Εκκλησίας του Χριστού!»

«Εδώ σε αυτό το μέρος, ο Άγιος Ιωακείμ Οσογκόφσκι καθώς και οι σύγχρονοί του προσεύχονται για την ενότητα της Εκκλησίας. Έδειξαν ότι το να είσαι ένα με τον Χριστό σημαίνει να είσαι ένα με όλο τον κόσμο.

Είναι ιδιαίτερη χαρά που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, σε αυτόν τον ιερό ναό. Τελέσαμε τη Θεία Λειτουργία και δείξαμε ότι οι γνώσεις, η ευφυΐα, οι δεξιότητες, η επιτυχία είναι σημαντικά πράγματα. Ωστόσο, χωρίς προσευχή, χωρίς τη χάρη του Θεού, όλα αυτά είναι βραχυπρόθεσμα και ανούσια.

«Μακαριώτατε και Σεβασμιώτατοι, που κατοικείτε εδώ, ο Κύριος να σας ευλογεί όλους μαζί με τον πιστό λαό σας, ώστε να συνεχίσουμε να επισκεπτόμαστε αυτόν τον ιερό ναό και κάθε ιερό ναό της χώρας, καθώς και κάθε ορθόδοξο ναό παντού στον κόσμο».

Τέλος, έδωσε στον Αρχιεπίσκοπο ένα δώρο, ως ενθύμιο της ημέρας.