“Συγνώμη” του ABC στον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Μακάριο για δημοσίευμα εναντίον του 


Σε μια πρωτοφανή κίνηση για τα δεδομένα της Αυστραλίας, προχώρησε το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο της χώρας, ABC.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με ανάρτηση του στην ιστοσελίδα του, το ABC ζητάει συγνώμη από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Μακάριο, σχετικά με άρθρο που είχε δημοσιεύσει το δίκτυο σε σχέση με τα γηροκομεία της Αρχιεπισκοπής, στις 16 Απριλίου.

Στο ανακοινωθέν του ABC διευκρινίζεται ότι το άρθρο δεν είχε σκοπό να αφήσει να εννοηθεί πως ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος “είχε προσωπικά διοχετεύσει λεφτά από τη Βασιλειάδα στην Εκκλησία ή ότι είχε προσωπικά ξοδέψει χρήματα που προοριζόταν για τη φροντίδα των ηλικιωμένων, για το δικό του lifestyle”.

Επιπλέον, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι “στις 16 Απριλίου, το ABC δημοσίευσε ένα άρθρο για την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία στην Αυστραλία, σε σχέση με τις εγκαταστάσεις φροντίδας ηλικιωμένων.

Το ABC επιθυμεί να διευκρινίσει ότι το δημοσίευμα αυτό δεν είχε σκοπό να υπονοήσει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος είχε προσωπικά μεταφέρει χρήματα από τη Βασιλειάδα στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία, ή ότι είχε προσωπικά δαπανήσει λεφτά που προοριζόταν για τη φροντίδα ηλικιωμένων, για το δικό του lifestyle.

Επιπλέον, το άρθρο δεν είχε σκοπό να υπονοήσει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος προκάλεσε από αμέλεια, με οποιονδήποτε τρόπο, τον θάνατο 45 τροφίμων του γηροκομείου St Basils στη Μελβούρνη.

Οποιαδήποτε τέτοια ερμηνεία του άρθρου είναι λανθασμένη. Στον βαθμό που οι αναγνώστες κατάλαβαν το άρθρο με αυτόν τον τρόπο, το ABC ζητάει συγνώμη από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο για ενδεχόμενη βλάβη ή προσβολή. Κάτι τέτοιο δεν ήταν ποτέ πρόθεση του ABC”.

Υπενθυμίζεται ότι η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας σε ανακοίνωση της την ίδια περίοδο, είχε διαψεύσει το εν λόγω δημοσίευμα, κάνοντας λόγο για μια “οιονεί δημοσιογραφική έρευνα εκ μέρους του ειδησεογραφικού οργανισμού ABC, η οποία αναφέρεται με τρόπο απαράδεκτο, εμπαθή και ψευδή στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου”.

Η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι “μεγάλο τμήμα των πληροφοριών της εκπομπής και των “πηγών” του ABC προέρχονται δυστυχώς από άτομα τα οποία έχουν ήδη παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη για επιλήψιμες πράξεις τους εναντίον της Αρχιεπισκοπής και των Ιδρυμάτων της, από άτομα που απώλεσαν κεκτημένα, που στερούνται πλέον αθέμιτων προνομίων και που αδυνατούν να αποδεχθούν τη νέα πραγματικότητα της ευνομίας, της ευταξίας, της καθαρότητας, της κοινωνικής πρόνοιας και ευαισθησίας, με την οποία η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος αντιμετωπίζουν το ποίμνιο και την ελληνική Ομογένεια”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ζήτημα είχε αναφερθεί και η στήλη του orthodoxtimes.gr, “Μελχισεδέκ”, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων ότι “Εναντίον του Μακαρίου, μου λένε, βρίσκονται συγγενείς και φίλοι του προκατόχου του που δεν χώνεψαν πως έγινε αλλαγή και έχασαν κεκτημένα και προνόμια δεκαετιών”