Συγκίνηση και θλίψη στην εξόδιο ακολουθία του επισκόπου Αθανασίου Γιέφτιτς (ΒΙΝΤΕΟ) (upd)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15:53

Του Mladen Aleksic*

Με την παρουσία πλήθους κόσμου, Μητροπολιτών, ιερέων για λαϊκών, τελείται αυτή την ώρα η εξόδιος ακολουθία του Επισκόπου πρώην Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης, Αθανασίου Γιέφτιτς.

Η κατάσταση της υγείας του Επισκόπου είχε επιδεινωθεί τις τελευταίες ημέρες, ενώ βρισκόταν στο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση.

Παρά τις φροντίδες της ιατρικής ομάδας του νοσοκομείου PHI Trebinje, ο Επίσκοπος κατέληξε το βράδυ της Πέμπτης 4 Μαρτίου, σε ηλικία 83 ετών.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο Επίσκοπος της Δυτικής Αμερικής κ. Μάξιμος μίλησε για τον αείμνηστο Επίσκοπο Αθανάσιο. Είπε: «Κάποιοι τον επαίνεσαν, άλλοι τον επέκριναν (ενν. τον Επίσκοπο Αθανάσιο). Μερικοί δεν μπορούσαν να τον χωρέσουν στα δικά τους πρότυπα.”

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος διάβασε μια επιστολή του Πατριάρχη Πορφυρίου για τον Επίσκοπο Αθανάσιο. Όπως είπε, ο Επίσκοπος Αθανάσιος, μαζί με τους Αγίους Ιουστίνο και Νικόλαου, ήταν ο πιο παραγωγικός και πιθανώς ο πιο αναγνωρισμένος Σέρβος θεολογικός και επιστημονικός συγγραφέας σε όλον τον κόσμο. Ο Πατριάρχης Πορφύριος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην κηδεία γιατί βρίσκεται σε αυτοαπομόνωση.

Ως πνευματικό παιδί του, ο Επίσκοπος του Ντίσελντορφ και Γερμανίας κ. Γρηγόριος μίλησε, φανερά συγκινημένος. Είπε: «Δεν φοβόταν τις πολιτικές αρχές, όπως και ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος. Ήταν οι αρχές που τον φοβόντουσαν και απέφυγαν να τον  συναντήσουν”.

*Ο Mladen Aleksic είναι θεολόγος και δημοσιογράφος, και είναι ο ανταποκριτής του OrthodoxTimes στην Σερβία