Σύγχυση με την “πρωτοβουλία” του Πάπα για ειρήνη στην Ουκρανία – Με ποιους συναντήθηκε από τη Ρωσική Εκκλησία

Σύγχυση έχει προκαλέσει η δήλωση του Πάπα Φραγκίσκου σχετικά με την εμπλοκή του Βατικανού σε μια αποστολή για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Πάπας έκανε τη δήλωση στο αεροσκάφος της επιστροφής από την Ουγγαρία την προηγούμενη Κυριακή, την οποία επισκέφθηκε από τις 28 μέχρι τις 30 Απριλίου.

“Υπάρχει μια αποστολή σε εξέλιξη τώρα, αλλά δεν είναι ακόμη δημόσια. Όταν δημοσιοποιηθεί, θα το αποκαλύψω”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Πάπας Φραγκίσκος.

“Νομίζω ότι η ειρήνη έρχεται όταν ανοίγουν κανάλια. Δεν μπορείς ποτέ να πετύχεις ειρήνη με το κλείσιμο… Δεν είναι εύκολο”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο Πάπας πρόσθεσε ότι είχε μιλήσει για την κατάσταση στην Ουκρανία με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, αλλά και με τον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα, πρώην επικεφαλής της Ρωσικής Εκκλησίας σε θέματα διεθνών σχέσεων.

“Σε αυτές τις συναντήσεις, δεν μιλήσαμε απλώς για την Κοκκινοσκουφίτσα. Μιλήσαμε για όλα αυτά τα πράγματα. Όλοι ενδιαφέρονται για την πορεία προς την ειρήνη”, δήλωσε.

Ωστόσο, και σύμφωνα με δημοσίευμα του euractiv.com, φαίνεται ότι αιφνιδίασαν τόσο το Κιέβο όσο και τη Μόσχα, καθώς και οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι δεν ξέρουν τίποτα για κάποια πρωτοβουλία του Πάπα.

Ούτε ο Πάπας ούτε το γραφείο Τύπου του Βατικανού έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις δηλώσεις του Φραγκίσκου έκτοτε.

Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Αντώνιος, ήταν παρών σε ομιλία του Φραγκίσκου στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου, και χαιρετώντας τον Πάπα, έμεινε περισσότερο χρόνο συζητώντας μαζί του σε σχέση με άλλους.

Ο Μητροπολίτης Αντώνιος είχε συναντήσεις και με άλλους αξιωματούχους του Βατικανού, αλλά δεν κατέστη σαφές εάν θα είχε προσωπική συνάντηση με τον Πάπα κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στη Ρώμη.

Ερωτηθείς πιεστικά -σύμφωνα με το δημοσίευμα του euractiv.com, ο υπεύθυνος για τις εξωτερικές υποθέσεις του Βατικανού, Καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν, επέμεινε ότι υπάρχει ένα σχέδιο για μία αποστολή, αλλά ότι εξαρτάται από τον Πάπα να αποφασίσει πότε θα το αποκαλύψει.

Επίσης, ο Παρολίν (το Νο 2 του Βατικανού), δήλωσε πως ήταν έκπληκτος που Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι δηλώνουν άγνοια για το σχέδιο.

Δείτε τη συνομιλία του Πάπα Φραγκίσκου με τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ στο 1:06:00