Οικουμενικός Πατριάρχης: Το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο είναι γεγονός – Όσοι το απορρίπτουν εξυπηρετούν αλλότρια συμφέροντα (upd)

Τελευταία ενημέρωση 17:01

“Συμπληρώνονται δύο χρόνια από την ενωτική συνέλευση στο Κιέβο για την εκλογή του προκαθημένου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας και την έγκριση του καταστατικού χάρτη αυτής. Έκτοτε, και μετά την παράδοση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας στο Φανάρι στις 6 Ιανουαρίου, η Αγιωτάτη Εκκλησία της Ουκρανίας δίδει την μαρτυρίαν της Ορθοδόξου πίστεως, ως η τοπική Ορθόδοξος Εκκλησία εν τη επικρατεία του ουκρανικού κράτους, υπό τη δική σας φιλάνθρωπη, συνετή και δυναμική καθοδήγηση”.

Τα παραπάνω αναφέρει μεταξύ άλλων ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνια.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συγχαίρει τον Μητροπολίτη Επιφάνια για την άριστη -όπως σχολιάζει- διαχείριση των εκκλησιαστικών πραγμάτων, τονίζοντας ότι επιτελεί την διακονία του λαού του Θεού με ακλόνητη πίστη “προς τη δογματική και κανονική παράδοση της Εκκλησίας”.

Τονίζει μάλιστα ότι η προσωπικότητα του Μητροπολίτη Κιέβου συνέβαλε σημαντικά στην αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών φερώνυμο, τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου.

Τονίζει δε τη βεβαιότητα ότι θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες αποφάσεις από Ορθοδόξους Προκαθημένους. “Το Ουκρανικόν Αυτοκέφαλον είναι γεγονός τετελεσμένο, το οποίον ουδεμία παρέμβαση μπορεί να ακυρώσει. Όσοι εμμένουν στην απόρριψη αυτής της αλήθειας, υπηρετούν αλλότρια συμφέροντα. Στην ευλογημένη ζωή της Εκκλησίας, δεν ευδοκιμεί η πρακτική των «τεχνασμάτων», ούτε η μετατροπή της θεολογίας σε σοφισματώδη και αδόλεσχον «τεχνολογίαν».

Εκφράζει δε τη χαρά του που θα επισκεφθεί το Κιέβο το 2021 κατά την 30η επέτειο της ανακηρύξεως της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας