Συγχαρητήριο Γράμμα του Οικουμενικού Πατριάρχη προς τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο των Η.Π.Α

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος απέστειλε θερμό συγχαρητήριο γράμμα προς τον νεοεκλεγέντα 46ο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Εξοχ. κ. Joseph Biden. εκφράζοντας την χαρά και την υπερηφάνεια για την Θριαμβευτική εκλογή του ως 46ου Προέδρου της Αμερικής.

Η χαρά τόνισε δεν είναι μόνον προσωπική αλλά και Όρθοδόξων ανά τον κόσμο επαρχίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με πρώτη την Ελληνορθόδοξο Αρχιεπισκοπή Αμερικής με τον άξιο Αρχιεπίσκοπό της κ. Ελπιδοφόρο.

Ο Παναγιώτατος υπενθυμίζει, στο γράμμα του, την μακρά ενασχόληση του Οικουμενικού Θρόνου με τα ζητήματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Εκφράζει επίσης την ιδιαίτερη ικανοποίηση και χαρά του για τις πρωτοβουλίες που ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος είναι διατεθειμένος να λάβει για το επείγον αυτό ζήτημα, όπως άλλωστε έχει ήδη εξαγγείλει, με την προοπτική της προσχώρησης στη Συμφωνία των Παρισίων και της εγγύησης για ένα περισσότερο καθαρό περιβάλλον.

“Κύριε Πρόεδρε, επειδή ο κόσμος αναμένει πάρα πολλά από εσάς, προσευχόμαστε εδώ στο Φανάριο, που το ετιμήσατε με την παρουσία Σας, να Σας χαρίζεί ο παντοδύναμος και πάνσοφος Θεός δύναμη, υγεία, έμπνευση και αντοχή, για να εκπληρωθούν όλες οι προσδοκίες των ανθρώπων.

Αναμένουν πολλά από εσάς όσοι διψούν θρησκευτική ελευθερία, όσοι καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, όσοι ποθούν ελευθερία και δικαιοσύνη. Και είναι αυτοί τόσοι πολλοί! Συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς επίσης αι ιστορικές θρησκευτικές κοινότητες της Μέσης Ανατολής που οραματίζονται μία ειρηνική συνύπαρξη. Κύριε Πρόεδρε, ο Θεός μαζί Σας!”

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρει ότι πάντοτε προσεύχονταν και θα συνεχίσει να προσεύχεται για τον κ. Biden και την σύζυγό του, με πολλή στοργή και εκτίμηση.

Υπενθυμίζεται ότι ο νεοεκλεγείς Αμερικανός Πρόεδρος είχε επισκεφθεί, το 2011, ως Αντιπρόεδρος των Η.Π.Α., την Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Φανάρι.

Λίγα χρόνια νωρίτερα, το 2009, ο Παναγιώτατος, στο πλαίσιο επισήμου επισκέψεώς του στις Η.Π.Α., για την πραγματοποίηση από το Πατριαρχείο διεθνούς εν πλω περιβαλλοντικού συνεδρίου στον ποταμό Μισισιπή, είχε συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον τότε Πρόεδρο κ. Barack Obama, στον Λευκό Οίκο, και στη συνέχεια με τον Αντιπρόεδρό του, κ. Joe Biden, στην επίσημη κατοικία του στο Number One Observatory Circle, όπου παρέθεσε επίσημο δείπνο προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχου.

Στην πρόποσή του ο κ.Biden είχε αναφερθεί με θέρμη στην προσωπικότητα, στη διακονία και τις πρωτοβουλίες του Παναγιωτάτου, για την προώθηση του διαθρησκειακού διαλόγου, για την ανεκτικότητα και την ειρηνική συνύπαρξη στον κόσμο, αλλά και για την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.