Συγχαρητήρια επιστολή του Πατριάρχη Μόσχας στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν

Συγχαρητήρια στον Ταγίπ Ερντογάν έστειλε ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος, για την επανεκλογή του ως προέδρου της δημοκρατίας της Τουρκίας.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο Πατριάρχης, “το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δείχνει ότι οι πολίτες της χώρας σας, εμπιστεύονται τη μεταρρυθμιστική πολιτική που ακολουθείτε στον κοινωνικό και οικονομικό τομέα”.

Τονίζει δε ότι οι λαοί της Ρωσίας και της Τουρκίας έχουν ισχυρούς δεσμούς, “για τους οποίους εσείς και οι συνεργάτες σας έχετε εργαστεί σκληρά προκειμένου να τους ενισχύσετε τα τελευταία χρόνια”.

Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι στο μέλλον οι ενέργειες του Τούρκου προέδρου ως αρχηγού κράτους, “θα στοχεύουν στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών και λαών”.

Η συγχαρητήρια επιστολή του Ρώσου Πατριάρχη έρχεται ως επιστέγασμα των καλών σχέσεων που έχει διατηρήσει από την αρχή του πολέμου η ρωσική πολιτική ηγεσία με την τουρκική κυβέρνηση και επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά την πλήρη σύμπλευση της Ρωσικής Εκκλησίας με την πολιτική ηγεσία.

Χαρακτηριστικό είναι ωστόσο πως από χθες, όταν οριστικοποιήθηκε η εκλογή του Ταγίπ Ερντογάν στη θέση του προέδρου, εκατοντάδες οπαδοί του έσπευσαν να πανηγυρίσουν την εκλογική νίκη, εντός της Αγίας Σοφίας.

Άλλωστε, αξίζει να σημειωθεί η αντίδραση της ρωσικής πλευράς -Εκκλησίας και κυβέρνησης- στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, όταν η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, είχε δηλώσει ότι αναγνωρίζουμε το αυτόνομο δικαίωμα των τουρκικών αρχών σε σχέση με την Αγία Σοφία.