Στον Ι.Ν. Αγίας Τριάδος Οθωνών ιερούργησε ο Μητροπολίτης Κερκύρας

Στο πλαίσιο των περιοδειών του Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου τους θερινούς μήνες στα ακριτικά Διαπόντια νησιά, την Κυριακή 31 Ιουλίου επισκέφθηκε και λειτούργησε στο νησί των Οθωνών.

Εκεί συνομίλησε και ήρθε σε επαφή με τους κατοίκους του νησιού. Κατά τη Θεία Λειτουργία, η οποία τελέστηκε στη σκάλα των Οθωνών, στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος, συλλειτούργησε μετά του Αρχιμανδρίτου π. Ιωσήφ Σαμπάνωφ, και των διακόνων του, τον Αρχιδιάκονο π. Χριστόδουλο Τριαντάφυλλο και τον δευτερεύοντα π. Ανδρέα Γκιόκα.

Ο Μητροπολίτης κ. Νεκτάριος στην προσπάθειά του να έχει μονίμους ιερείς και στα τρία Διαπόντια νησιά, στους Οθωνούς δημιούργησε ένα μικρό ησυχαστήριο προκειμένου να μπορεί μια μικρή μοναστική αδελφότητα αφενός να απολαμβάνει της ησυχίας που προσφέρει η νήσος, και αφετέρου να υπάρχει η δυνατότητα της επικοινωνίας των λιγοστών κατοίκων με την εκκλησία.

Ο π. Ιωσήφ καταγόμενος από την Τυφλίδα της Γεωργίας δοκίμασε στο Άγιον όρος για την μοναχική ζωή, και έκτοτε ως λαϊκός, ήρθε στην Μητρόπολή μας, και ο κ. Νεκτάριος εδώ και μια πενταετία τον χειροτόνησε με σκοπό την εγκατάστασή του στους Οθωνούς.

Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης, αναφέρθηκε στο γεγονός των θαυμάτων, που ο Κύριος μας τέλεσε σύμφωνα με την διήγηση της ευαγγελικής περικοπής. Ο Μητροπολίτης κ. Νεκτάριος αναφέρθηκε σε τρία σημεία. Πρώτον, στην επίκληση των δύο τυφλών «Κύριε ελέησε μας», και στο διάλογο που επακολούθησε πριν τη θεραπεία τους. Τόνισε ότι, όπως οι τυφλοί συνομίλησαν με τον Ιησού Χριστό πριν να συντελεστεί το θαύμα, ζώντας επί γης ακόμη ο Κύριος μας, και ο οποίος απάντησε με την ανθρώπινη φύση Του, έτσι κι εμείς, θα πρέπει να απευθυνόμαστε στον αληθινό μας Θεό, προκειμένου να λαμβάνουμε απάντηση στα αιτήματα της ζωής μας, όχι μόνο για τα υλικά τα οποία μας αφορούν, αλλά και τα πνευματικά προβλήματα τα οποία ίσως είναι δυσκολότερα να τα επιλύσουμε μόνοι μας. Η προσευχή είναι η αναπνοή της ψυχής μας για να μπορέσει ο άνθρωπος να επιζήσει ψυχικά –πνευματικά. Οι πατέρες της Εκκλησίας και ιδιαίτερα ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος διατείνονται ότι είναι προτιμότερον να μνημονεύουμε το όνομα του Θεού από το να αναπνέουμε, γιατί όπως έχουμε ανάγκη την αναπνοή για να ζήσουμε οργανικά, μεγαλύτερη ανάγκη έχουμε την παρουσία του Θεού στη ζωή μας, «μνημονευτέον του Θεού μάλλον ή αναπνευστέον».

Δεύτερον, ο Κύριος ρώτησε τους τυφλούς αν πιστεύουν ότι έχει τη δύναμη να κάνει αυτό το οποίο ζητούν και εκείνοι απάντησαν ότι πιστεύουν. Και ο Κύριος τους ανταπάντησε ότι σύμφωνα με τη δύναμη της πίστεώς τους, αυτό που ζητούν ας γίνει. Η πίστη είναι δύναμη για τον καθένα μας, η οποία μπορεί να ξεπεράσει πολλά εμπόδια στη ζωή μας και να κάνει χαλύβδινο τον χαρακτήρα μας. Οι άγιοι μάρτυρες ακόμη και της Παλαιάς Διαθήκης «διά πίστεως κατηγωνίσαντο βασιλείας, ειργάσαντο δικαιοσύνην, επέτυχον επαγγελιών, έφραξαν στόματα λεόντων, έσβεσαν δύναμιν πυρός…» Η πίστις είναι βίωμα και υπάρχει δυνατότητα αύξησης ή ελάττωσης της πίστεώς μας, γι’ αυτό και ο Κύριος τούς είπε σύμφωνα με το μέτρο αυτής. Ο Μητροπολίτης κ. Νεκτάριος, υπογράμμισε για την πίστη στις ημέρες μας ότι περιφρονείται και εκμηδενίζεται από τη ζωή των ανθρώπων, οι οποίοι έχουν αφήσει την παρουσία του Θεού και μεταθέτουν τα ενδιαφέροντα τους σε αλλότρια πράγματα.

Και το τρίτον σημείο που επεσήμανε είναι η διάσταση των απόψεων, των θέσεων και της ζωής των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Το θέμα της ενότητας είναι εκείνο που μπορεί να κρατήσει σε συνοχή όλους τους ανθρώπους ως σώμα του Χριστού, ως σώμα της Εκκλησίας. Και μέσα από αυτή την ευλογημένη ενότητα και η πίστη να γιγαντώνεται, και η προσευχή να πυρπολεί τον θρόνο του Θεού.

Δυστυχώς οι ξένες νοοτροπίες οι οποίες εισχώρησαν στην πατρίδα μας, διέλυσαν αυτή τη συνοχή και την ενότητα του λαού μας. Κάλεσε τους κατοίκους των Οθωνών που είναι μια μικρή κοινωνία να αποτελούν ένα πρότυπο αγάπης και κοινωνίας του Ιησού Χριστού. Παρότρυνε δε, όλους τους ανθρώπους να φυλάττουν «Θερμοπύλες» στο βορειοδυτικότερο άκρο της πατρίδας, την οποία εποφθαλμιούν οι κύκλοθεν εχθροί της.

Μάλιστα δε, ευχήθηκε και στον Διοικητή της μικρής μονάδας του Στρατού που βρίσκεται το νησί, και ο οποίος συμμετείχε στη Θεία Λειτουργία, να έχει δύναμη σ’ αυτό το φυλάκιο, το οποίο φυλάει τα σύνορα της πατρίδας.