Στον εμβληματικό Ι.Ν. Αναστάσεως Κυρίου Ερμουπόλεως ο Μητροπολίτης Σύρου

Στον επί του λόφου του Βροντάδου επιστέφοντα την Ερμούπολη Ιερό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου, στον αύλιο χώρο του οποίου το 1887 ανεγέρθη το πρώτο στη νεώτερη ιστορία μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, στη μνήμη των αφανών, ανώνυμων, απλών αγωνιστών της Επανάστασης, Ελλήνων και Φιλελλήνων, οι περισσότεροι εκ των οποίων έμειναν άταφοι στα πεδία των μαχών ή στον τόπο της εκτέλεσης τους, σε ανελεύθερα εδάφη, και το οποίο αργότερα, για λόγους ασφαλείας μεταφέρθηκε στο προ του Καθεδρικού Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου, ιερούργησε σήμερα ο Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωροθρος Β’ και τέλεσε τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο ευλαβούς Ενορίτισσας.

Στην ομιλία του, ο κ. Δωρόθεος Β’ αναφέρθηκε αρχικά στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου της 15ης Ιουλίου 2021, με την οποία ανεγράφη στις Αγιογραφικές Δέλτους της Εκκλησίας της Ελλάδος, μεταξύ άλλων, και ο Εθνοϊερομάρτυς Μητροπολίτης Χίου Πλάτων (Φραγκιάδης), τα τιμία λείψανα του οποίου είχαν τεθησαυρισθεί, μέχρι την επιστροφή τους στη Χίο, στο επί του αυλίου χώρου του Ναού Μνημείο των Αγωνιστών του 21, τμήμα των οποίων φυλάσσεται εισέτι στον Ιερό Ναό, μερίμνη του Μητροπολίτου Σύρου Αθανασίου Λεβεντοπούλου.

Ακολούθως, αναφέρθηκε στο ήθος της κεκοιμημένης Ενορίτισσας, η οποία διακρίνετο για την απροσποίητη ευγένεια, την απλότητα, την άδολη πίστη και την πηγαία ευσέβεια, ιδιότητες που χαρακτήριζαν τους ανθρώπους μιας άλλης, πιο ανθρώπινης εποχής, η οποία, όμως, χάνεται σιγά-σιγά, καθώς εκλείπουν και οι άνθρωποι, που την εξέφραζαν…

Αύριο, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου θα τελεσθεί Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο του αοιδίμου Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου Εμμανουήλ (Σιγάλα), του εξ Ερμουπόλεως, συνιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Παροναξίας κ. Καλλινίκου και Σύρου κ. Δωροθέου Β’, χωρίς την προγραμματισμένη συμμετοχή του Μητροπολίτου Θηβών κ. Γεωργίου, ο οποίος παρέμεινε κοντά στο δοκιμαζόμενο από τις καταστροφικές πυρκαγιές ποίμνιό του, και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ρωγών κ. Φιλοθέου, ο οποίος αναχώρησε από τη Σύρο λόγω έκτακτων λειτουργικών του υποχρεώσεων.