Στόχος των διαδηλωτών υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση η Καθολική Εκκλησία στην Πολωνία

Η καθολική εκκλησία στην Πολωνία, η οποία επικρίνεται εδώ και καιρό ότι στηρίζει την υπερσυντηρητική κυβέρνηση, είναι μεταξύ των πρώτων στόχων της μαζικής εξέγερσης κατά της σχεδόν πλήρους απαγόρευσης των αμβλώσεων στη χώρα, που θεωρείται προπύργιο του καθολικισμού στην Ευρώπη.

Αψηφώντας την πανδημία του κορονοϊού και τις ισχύουσες απαγορεύσεις δεκάδες χιλιάδες Πολωνοί και Πολωνές βρίσκονται στους δρόμους διάφορων πόλεων εδώ και οκτώ ημέρες, αντιδρώντας στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο έκρινε αντισυνταγματικές τις αμβλώσεις σε περίπτωση σοβαρής δυσπλασίας του εμβρύου.

Σε πολλά θρησκευτικά κτίρια έχουν γίνει γκράφιτι, με τα οποία οι διαδηλωτές κατηγορούν την εκκλησία ότι προωθεί “την κόλαση για τις γυναίκες”. Πολλοί διαδηλωτές κρατούν πανό και φωνάζουν συνθήματα κατά της εκκλησίας.

Κάποιες λειτουργίες διακόπηκαν από ακτιβιστές που εισέβαλαν στο εσωτερικό εκκλησιών, μια πρωτόγνωρη κατάσταση στη σύγχρονη ιστορία της Πολωνίας, σύμφωνα με εικόνες και βίντεο που αναρτήθηκαν ευρέως σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και μεταδόθηκαν από μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, το 66% των Πολωνών είναι αντίθετοι στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ενώ το 69% επιθυμεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τις αμβλώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ