Στο στόχαστρο του ρωσικού ΥΠΕΞ ο Ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου του Αγίου Όρους

Η Ιερά Μονή Εσφιγμένου του Αγίου Όρους και ο Ηγούμενος αυτής, Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος, βρέθηκαν στο στόχαστρο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με “ανακριβή δημοσιεύματα για ρωσικά θέματα στα ελληνικά ΜΜΕ”.

Μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών κάνει λόγο και για τις δηλώσεις του ηγούμενου της Μονής Εσφιγμένου αρχιμ. Βαρθολομαίου για την παρουσία και δράση Ρώσων εθνικιστών στο κατειλημμένο κεντρικό κτήριο της Μονής με λάβαρα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά σε δήλωση του ο κ. Βαρθολομαίος, “ο ηγούμενος μιας Αγιορείτικης Μονής στοχοποιείται προσωπικά από το υπουργείο Εξωτερικών μιας μεγάλης δύναμης με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Τι κάνει άραγε το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος για την προστασία των Αγιορειτών και των συνόρων του Αγίου Όρους από ξένες σε αυτό παρεμβάσεις και επιβουλές;”.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου και σε προηγούμενες δηλώσεις του είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τη ρωσική διείσδυση στο Άγιο Όρος, το οποίο κατά δήλωση του χρησιμοποιήθηκε συστηματικά την τελευταία 20ετία για την ενίσχυση του ρωσικού εθνικισμού.

Είχε προειδοποιήσει δε ότι “αν δεν μπορεί το Ελληνικό κράτος να προστατέψει το Άγιο Όρος, όπως επιβάλλεται από το Ελληνικό Σύνταγμα, να είναι σίγουρο πως «θα προσφερθεί» η Ρωσία να το «προστατέψει».