Στο Σικάγο ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, συζήτησε με τον Μητροπολίτη και κληρικούς της Μητρόπολης για τον καταστατικό χάρτη

Με κληρικούς της Μητρόπολης Σικάγου συναντήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, στο πλαίσιο των συζητήσεων που διεξάγει ο Αρχιεπίσκοπος με τον κλήρο, σχετικά με τις προτεινόμενες αναθεωρήσεις στον συνταγματικό χάρτη της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Τις προηγούμενες ημέρες ο Αρχιεπίσκοπος είχε πραγματοποιήσει τηλεδιασκέψεις με κληρικούς από την Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια και τις Μητροπόλεις της Βοστώνης, του Νιού Τζέρσεϋ και του Ντιτρόιτ.

“Στην ιερότητα της πνευματικής μας σχέσης -ως αδέλφια αφοσιωμένα στην Εκκλησία- ελπίζω ότι ο διάλογος και η συζήτηση μπορούν να μας οδηγήσουν σε ένα αίσθημα αλληλεγγύης”, ανέφερε στην εναρκτήρια ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος.

Οι συζητήσεις αυτές ήταν κλειστές για το κοινό, αλλά έδωσαν στον κλήρο την ευκαιρία να μοιραστούν τις ερωτήσεις, τα σχόλια και τις προσωπικές τους ιδέες και ελπίδες για το μέλλον της Εκκλησίας, αναφέρει το σχετικό ανακοινωθέν της Αρχιεπισκοπής.

Ο Αρχιεπίσκοπος θα έχει παρόμοιες συναντήσεις με κάθε μια από τις άλλες Μητροπόλεις στους επόμενους μήνες, και ενθαρρύνει τους κληρικούς αλλά και τους λαϊκούς να συμμετάσχουν σε όσες διεξαχθούν στην περιοχή τους.

“Τα τελευταία 20 χρόνια, έχουμε δει να αυξάνεται η συμμετοχή των νέων ή να μειώνεται; Έχουμε δει περισσότερους ή λιγότερους ανθρώπους στην Εκκλησία; Έχουμε καταφέρει να φέρουμε τους πιστούς πιο κοντά στον Χριστό ή έχουν απομακρυνθεί; Εάν οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα δεν υποδεικνύουν μια εκθετικά αναπτυσσόμενη Εκκλησία, τότε χρειαζόμαστε μια αλλαγή.

Όπως όταν χρησιμοποιήσουμε έναν παλιό χάρτη που δεν περιλαμβάνει τους νέους δρόμους, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε έναν νέο χάρτη και να προσανατολιστούμε εκ νέου ώστε να αρχίσουμε να ακολουθούμε τη σωστή κατεύθυνση”, ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος.

Αργότερα την ίδια ημέρα, ο Αρχιεπίσκοπος παρακάθισε σε δείπνο με τον Μητροπολίτη Σικάγου κ. Ναθαναήλ, καθώς και με μέλη του μητροπολιτικού συμβουλίου, του Φιλόπτωχου, του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα και των Αρχόντων του Οικουμενικού Θρόνου.