Στο Πάπαρι Μαντινείας ο Μητροπολίτης Αλέξανδρος για την Ε΄ Κυριακή των Νηστειών

Εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή Ε΄ των Νηστειών, 10 Απριλίου 2022, στο Πάπαρι Μαντινείας για την συγκρότηση Στρατοπέδου από τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη την 6η Απριλίου 1821.

Στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος, ενώ συλλειτούργησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τεγέας κ. Θεόκλητος και κληρικοί και Κληρικών.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του ανέλυσε την Ευαγγελική περικοπή, τονίζοντας ότι ο Χριστός εγινε “λύτρον” υπέρ του κόσμου, δίνοντας το αίμα του για την σωτηρία του ανθρώπου.

Κατόπιν, αναφέρθηκε στο ιστορικό γεγονός που συντελέσθηκε πριν 201 χρόνια στον τόπο αυτό και άναψε τη σπίθα του ευλογημένου αγώνα των υπόδουλων για ελευθερία.

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης προκειμένου να επιτύχει την άλωση της Τριπολιτσάς, παρεκίνησε τους Καπεταναίους να συστήσουν στο χωριό Πάπαρι Στρατόπεδο εκπαιδεύσεως για συστηματικό πόλεμο των ανεκπαίδευτων πολεμιστών και έγραψε γράμματα που προσκαλούσε όλους τους Έλληνες της Πελοποννήσου «ζυγώστε στην Τρίπολιτσά ελάτε να με βρήτε στο Πάπαρι», έτσι συγκεντρώθηκαν εκεί όλοι οι πρωτοκαπεταναίοι με τα παλικάρια τους.

Το ιστορικό αυτό γεγονός θεωρείται μεγάλης εθνικής σημασίας, αφού συνετέλεσε στην εμψύχωση και ανασυγκρότηση των αγωνιστών για τη συνέχιση του Αγώνα και των μαχών που δόθηκαν στο Βαλτέτσι, στα Τρίκορφα και, στη συνέχεια. στην Τριπολιτσά.

Το γεγονός αυτό οι κάτοικοι του χωριού το εορτάζουν από τότε με λαμπρότητα και με πάνδημη παρουσία του Λαού και των Αρχών του νομού Αρκαδίας.

Κατόπιν εψάλη επιμνημόσυνος Δέησις υπέρ των ψυχών των αγωνιστών του 1821 και ακολούθησε κατάθεσις στεφάνων τιμής και ευγνωμοσύνης στην προτομή του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη στη μεγάλη πλατεία του χωριού και εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας.

Χρήστος Μπίτας