Στο Καπιτώλιο της Νέας Υόρκης ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κατήγγειλε την τουρκική κατοχή της Κύπρου

Στο Καπιτώλιο της Νέας Υόρκης βρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, προκειμένου να τιμήσει την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.

Μαζί με μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στη Νέα Υόρκη, ο κ. Ελπιδοφόρος προσκλήθηκε στο Καπιτώλιο στο Όλμπανι, όπου αναγνωρίστηκε ο Μάρτιος του 2024 ως Μήνας Ελληνικής Ιστορίας, από το νομοθετικό σώμα της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Στη διάρκεια της επίσκεψης, ο Αρχιεπίσκοπος είχε εποικοδομητικές συζητήσεις με την Κυβερνήτη Κάθυ Χότσουλ, αναδεικνύοντας τη συμβατική συμβολή της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας στην Πολιτεία.

Συνοδευόταν από τον ύπατο πρόεδρο της ΑΧΕΠΑ Σάβα Τσιβίκο, και τον πρόεδρο του Παγκύπριο Συνδέσμου Αμερικής, Φίλιπ Κρίστοφερ. Επιπλέον, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος συναντήθηκε ξεχωριστά με τον Ηγέτη της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Andrea Stewart-Cousins, υπογραμμίζοντας περαιτέρω τον ρόλο και τη σημασία της κοινότητας. Ο κ. Ελπιδοφόρος είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει θέση για τις νομοθετικές συνεδριάσεις τόσο της Συνέλευσης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης όσο και της Γερουσίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής παρακάθισε στη συνέχεια σε γεύμα που παρέθεσαν Ελληνοαμερικανοί Γερουσιαστές και Κύπριοι, συμπεριλαμβανομένων των Γερουσιαστών Michael Gianaris, Andrew Gounardes, και James Skoufis, καθώς και των μελών της Συνέλευσης, Michael Tannousis και John Lemondes.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος απηύθυνε χαιρετισμό αποτίοντας φόρο τιμής στους ήρωες του 1821, ενώ τόνισε την κοινή ευθύνη για την προάσπιση της δημοκρατίας και την υπεράσπιση της δικαιοσύνης.

“Οι Ήρωες του 1821 επέλεξαν την ελευθερία και έδρασαν εν μέρει εμπνευσμένοι από την Αμερικανική Επανάσταση. Αυτούς τιμάμε σήμερα εδώ στο Νομοθετικό Σώμα του Empire State. Η παρουσία μας είναι μια υπενθύμιση ότι όλοι μας -κλήρος και λαός, άνδρες και γυναίκες, δημόσιοι υπάλληλοι και ιδιώτες- φέρουμε την ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι οι μελλοντικές γενιές θα έχουν τα ίδια προνόμια, δικαιώματα ευκαιρίες που έχουμε εμείς. Η Δημοκρατία μπορεί να έχει εφευρεθεί από τους Έλληνες, αλλά ήταν πάντα στο χέρι της κάθε γενιάς να αναζητήσει τρόπους για να δημιουργήσει την πιο τέλεια Ένωση, όπως φιλοδοξεί το Σύνταγμα μας”.

Ο Αρχιεπίσκοπος επίσης αναφέρθηκε στην επέτειο μισού αιώνα από την παράνομη τουρκική εισβολή στην Κύπρο, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για τη στήριξη που παρέχεται στον λαό της Κύπρου.

“Ήρθαμε εδώ στο Καπιτώλιο της Μεγάλης Πολιτείας της Νέας Υόρκης για να δώσουμε μαρτυρία για αυτή την επαίσχυντη αδικία και να φωνάξουμε για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη. Ως νομοθέτες και υποστηρικτές του Νόμου, εκφράζω στον καθέναν από εσάς την ευγνωμοσύνη της Ομογένειας για τη σθεναρή και αμέριστη υποστήριξή σας στον ευγενή λαό της Κύπρου και για την υποστήριξη, όπως μπορείτε, στον δίκαιο και νόμιμο αγώνα του”.

Επιπλέον, ο κ. Ελπιδοφόρος συνεχάρη τους Ελληνοαμερικανούς και Κύπριους που τιμήθηκαν από το κράτος για την καινοτομία και τη δημιουργικότητά τους, μεταξύ των οποίων οι Δρ. Φλωρεντία Χριστοδουλίδου, Μαρία Παππάς, Μάικλ Λαμπάτος, πρωτοπρεσβύτερος Χριστόφορος Ταλαίος και Χριστίνα Τετόνις.

Φωτό: Brittainy Newman
Φωτό: Brittainy Newman
Φωτό: Brittainy Newman
Φωτό: Brittainy Newman
Φωτό: Brittainy Newman
Φωτό: Brittainy Newman
Φωτό: Brittainy Newman
Φωτό: Brittainy Newman
Φωτό: Brittainy Newman
Φωτό: Brittainy Newman
Φωτό: Brittainy Newman
Φωτό: Brittainy Newman
Φωτό: Brittainy Newman
Φωτό: Brittainy Newman
Φωτό: Brittainy Newman