Πομπέο: Ηγέτης του Ορθόδοξου κόσμου το Οικουμενικό Πατριαρχείο (VIDEO)

© Νίκος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15:29

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο επισκέφθηκε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Michael Pompeo.

Η συνάντηση, η οποία διήρκησε περίπου μία ώρα, πραγματοποιήθηκε μέσα σε θερμό κλίμα.

Σε tweet του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε πως “είναι τιμή μου που συναντήθηκα με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, και που επισκέφθηκα τον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Ως ηγέτης του Ορθόδοξου κόσμου, το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι βασικός εταίρος, καθώς συνεχίζουμε να προωθούμε την θρησκευτική ελευθερία ανά τον κόσμο”.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο πραγματοποιεί σήμερα στην Κωνσταντινούπολη μια επίσκεψη επικεντρωμένη «στη θρησκευτική ελευθερία», όμως δεν έχει προβλεφθεί καμιά συνάντησή του με τους τούρκους ηγέτες, τους οποίους δηλώνει εντούτοις ότι θέλει «να πείσει» να πάψουν τις «πολύ επιθετικές» ενέργειές τους.

Στο επίκεντρο της συζητήσεώς τους, που διήρκεσε περίπου μία ώρα, τέθηκαν θέματα που απασχολούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Ομογένεια της Πόλης και τους Ορθοδόξους πιστούς στην χώρα. Επίσης, συζήτησαν για την Ορθοδοξία στον κόσμο, αλλά και για την πορεία του διαχριστιανικού διαλόγου.

Σε ό,τι αφορά στις ΗΠΑ, ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στο πολυδιάστατο έργο της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, αλλά και της Ομογενείας, η οποία αποτελεί ένα λαμπρό και δυναμικό τμήμα της αμερικανικής κοινωνίας.

Ακόμα, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος, όπως οι πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Θρόνου για την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας Κοινής Γνώμης για την ανάγκη διαφύλαξης της Δημιουργίας και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και για το Διαθρησκειακό διάλογο που έχει ως στόχο την προώθηση της ειρηνικής συνύπαρξης και της καταλλαγής μεταξύ διαφορετικών λαών και πολιτισμών.

Στο πλαίσιο αυτό υπήρξε ανταλλαγή απόψεων επί του ζητήματος του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της θρησκευτικής ελευθερίας στον κόσμο, για την εδραίωση της οποίας ενδιαφέρονται, όπως είναι γνωστό, οι ΗΠΑ.

Ο Παναγιώτατος επισήμανε την ανάγκη προστασίας των Χριστιανών, αλλά και όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων της Μ. Ανατολής, που τα τελευταία χρόνια δοκιμάζονται σκληρά από πολεμικές συγκρούσεις και ένας μεγάλος αριθμός τους βίωσε τον ξεριζωμό και την προσφυγιά.

Ο Πομπέο άρχισε την επίσκεψη αυτή, το πρόγραμμα της οποίας έχει προκαλέσει επικρίσεις από την Άγκυρα, με μια συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, πριν ξεναγηθεί στο γειτονικό τζαμί Ρουστέμ Πασά.

Ο υπουργός Εξωτερικών πρόκειται να συζητήσει «θρησκευτικά ζητήματα στην Τουρκία και την περιοχή» και να υπογραμμίσει «τη σταθερή θέση» των Ηνωμένων Πολιτειών στα θέματα αυτά, τα οποία ο Μάικ Πομπέο έχει αναγάγει σε κύρια προτεραιότητά του στο ζήτημα των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

«Υπάρχουν βεβαίως πράγματα για τα οποία μπορούμε να συζητήσουμε» αναφορικά με τη θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία, είπε σε δημοσιογράφους ένας αμερικανός αξιωματούχος επικρίνοντας έμμεσα τις τουρκικές επιδόσεις.

Η Τουρκία προκάλεσε κύμα επικρίσεων στον χριστιανικό κόσμο τον Ιούλιο, όταν μετέτρεψε σε τζαμί την πρώην βασιλική της Αγίας Σοφίας, ένα μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς της ανθρωπότητας, ανακαλώντας το καθεστώς της ως μουσείου.

Μια μικρή ομάδα ανθρώπων, ανταποκρινόμενη στην έκκληση μιας εθνικιστικής ένωσης, διαδήλωσε κοντά στο πατριαρχείο εναντίον της επίσκεψης του Πομπέο φωνάζοντας «Γιάνκη πήγαινε σπίτι σου», σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που ήταν αυτόπτης μάρτυρας.

Η τουρκική διπλωματία εξέφρασε την οργή της για το πρόγραμμα του Πομπέο και διαβεβαίωσε πως η θρησκευτική ελευθερία «προστατεύεται» στην Τουρκία. «Θα άρμοζε περισσότερο στις ΗΠΑ να κοιταχτούν σ’ έναν καθρέφτη και να ασχοληθούν με τον ρατσισμό, την ισλαμοφοβία και τα εγκλήματα μίσους στη χώρα τους», υποστήριξε η Άγκυρα.

Η Ουάσινγκτον κινδυνεύει τώρα να ανοίξει ένα νέο μέτωπο, ενώ τα σημεία τριβής με τις τουρκικές αρχές είναι ήδη πολλά, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Μάικ Πομπέο ήθελε να μεταβεί μόνο στην Κωνσταντινούπολη για να συναντήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη και δεν ήταν έτοιμος να συναντήσει τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ούτε τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου παρά μόνον αν έρχονταν εκείνοι στην Κωνσταντινούπολη και όχι μεταβαίνοντας αυτός στην Άγκυρα. Έπειτα από έντονες διαβουλεύσεις, μια συνάντηση είχε φανεί πιθανή, όμως τελικά ναυάγησε.

Είναι δύσκολο να πει κανείς, σημειώνει το AFP, αν η εκλογή στις ΗΠΑ του Τζο Μπάιντεν, τον οποίο ο Ερντογάν συνεχάρη, ενώ θεωρείται «φίλος» του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος αρνείται να αναγνωρίσει την ήττα του, έπαιξε κάποιο ρόλο σ’ αυτή την υπόθεση.

© Mike Pompeo
© Νίκος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο
© Νίκος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο
© Mike Pompeo
© Νίκος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο
© Mike Pompeo
© Νίκος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο
© Mike Pompeo
© Νίκος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο
© Νίκος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο