Στις καλένδες η σύναξη των πρεσβυγενών Πατριαρχείων

Οριστικό «άκυρο» έχει δοθεί από το Φανάρι, λένε οι πηγές μου στον Βόσπορο, στο σενάριο της σύγκλησης των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων.

Θυμίζω πως ήταν μία πρόταση που είχε εισηγηθεί από τον Μητροπολίτη Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη για να συγκληθεί πριν το Πάσχα.

Στόχος ήταν να γίνει μία μίνι-σύνοδος, μέσα στην Τεσσαρακοστή, που θα μετείχαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και οι Πατριάρχες Ιεροσολύμων, Αντιοχείας και Αλεξανδρείας μαζί με τον Προκαθήμενο της αρχαιότερης μετά τα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία Εκκλησίας, τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου.

Ο υπ’ αριθμόν δύο του Πατριαρχείου το είχε σκεφτεί με όρους … μαθηματικούς. Καταδίκη στην «εισβολή» του Πατριαρχείου Μόσχας στην Αφρική και την εισπήδηση της Ρωσικής Εκκλησίας στα κανονικά εδάφη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Στους πέντε “έβγαινε” η πλειοψηφία (Οικουμενικός, Αλεξανδρείας, Κύπρου), έναντι του Αντιοχείας που αναφανδόν ψηφίζει Ρωσία και του «διστακτικού» Ιεροσολύμων που ζήλεψε τη δόξα των … ισαποστάκηδων.

Ο Οικουμενικός είχε πει στον κ. Εμμανουήλ να διερευνήσει την πιθανότητα σύγκλησης της σύναξης. Ο Αντιοχείας στη συνάντηση με τον Χαλκηδόνος το είχε ξεκόψει ευθύς εξαρχής πως δεν θα νομιμοποιούσε μία σύναξη στο Φανάρι.

Οι πιθανότητες να γίνει ήταν από την αρχή μικρές λόγω του δισταγμού του Οικουμενικού Πατριάρχη να περιπλέξει και άλλο τα πράγματα.

Προέκυψε και η εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία και χάθηκε κάθε δυνατότητα επικοινωνίας, συνεννόησης και επαφής μεταξύ των διεστώτων δυνάμεων της Ορθοδοξίας.

Παράπλευρες απώλειες

Οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία έχουν το κυριότερο την απώλεια ανθρώπινων ζωών. Οι παράπλευρες απώλειες, οι οικονομικές επιπτώσεις από τις κυρώσεις και την αύξηση του κόστους ζωής, πλήττουν και θρησκευτικούς προορισμούς.

Δεν μιλάμε μόνο για τους πάντοτε γαλαντόμους Ρώσους επιχειρηματίες που στήριζαν έργα των Μητροπόλεων και Μονών του Αγίου Όρους και της Κύπρου. Μην ξεχνάμε πως μετά το Λονδίνο το δεύτερο αγαπημένο νησί των Ρώσων είναι η Μεγαλόνησος.

Το πλήγμα το μεγάλο θα δεχτεί σίγουρα η Χαλκιδική που εξυπηρετεί το Άγιο Όρος και κυρίως το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Οι κυρώσεις περιορίζουν τις κινήσεις του προερχόμενου από τη Ρωσία τουριστικού ρεύματος προς το Ισραήλ.

Οι Ρώσοι όπως και οι υπόλοιποι στον πλανήτη – οι Ευρωπαίοι χωρίς αμφιβολία- σφίγγουν το ζωνάρι ένεκα του πολέμου και αυτό έχει επίπτωση στα έσοδα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

H κατακόρυφη μείωση του αριθμού των επισκεπτών από τη Ρωσία στα Ιεροσόλυμα – αν ο πόλεμος συνεχιστεί ή οι κυρώσεις παραμείνουν για μεγάλο διάστημα- φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο.

Στη Ρωσία στήριζε την οικονομική αυτοδυναμία της Εκκλησίας του και για χάρη της Μόσχας ήρθε σε αντιπαράθεση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

“Μελχισεδέκ”