Στις 30 Ιουνίου η εκλογή νέου Πατριάρχη Βουλγαρίας

Φωτό: Πατριαρχείο Βουλγαρίας

Καθοριστικές αποφάσεις αναφορικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την εκλογή νέου Πατριάρχη Βουλγαρίας, έλαβε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Βουλγαρίας, κατά τη συνεδρίασή της στις 19 Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της γειτονικής χώρας αποφάσισε να συγκαλέσει το Πατριαρχικό Εκλογικό Συμβούλιο στις 30 Ιουνίου 2024, με σκοπό την εκλογή του νέου Προκαθημένου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βουλγαρίας.

Για να διευκολυνθεί η διαδικασία, οι Μητροπολίτες θα είναι επιφορτισμένοι με τη διοργάνωση και τη διεξαγωγή εκλογών για τους αντιπροσώπους στο Πατριαρχικό Εκλογικό Συμβούλιο στις 2 Ιουνίου 2024, η οποία συμπίπτει με την 5η Κυριακή μετά το Πάσχα.

Επιπλέον, θα συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου στις 20 Ιουνίου 2024. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, τρεις Μητροπολίτες (το τριπρόσωπο) που πληρούν τις προϋποθέσεις που περιγράφονται στο άρθρο 40 θα προταθούν ως υποψήφιοι για τον πατριαρχικό θρόνο.

Επιπλέον, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να ορίσει τις ημερομηνίες για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Σλίβεν.

Ο Μητροπολίτης Βάρνας και Μεγάλης Πρεσλάβης κ. Ιωάννης έχει αναλάβει τη διοργάνωση των επισκοπικών εκλογών για τον νέο Μητροπολίτη στις 19 Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι τον νέο Πατριάρχη μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών θα πρέπει να εκλέξει η Εκκλησία της Βουλγαρίας, μετά την εκδημία του Πατριάρχη Νεόφυτου, ακολουθώντας συγκεκριμένη διαδικασία.