Στις 28 Φεβρουαρίου δέηση υπέρ της αναπαύσεως του Μητροπολίτη πρώην Πειραιώς Καλλινίκου

Η Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία θα τελεστεί Αρχιερατικό Συλλείτουργο και επιμνημόσυνος δέηση υπέρ της μνήμης και αναπαύσεως του Μητροπολίτη πρώην Πειραιώς κυρού Καλλινίκου, την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021 στον Καθεδρικό Ι. Ναό Παναγίας Τριάδος Πειραιώς.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση:

“Μετά βαθύτατη συγκίνηση, μετά την συμπλήρωση ενός έτους από την προς Κύριον εκδημία του Μητροπολίτη πρώην Πειραιώς κυρού Καλλινίκου που βύθισε με βαρύτατο πένθος την τοπική μας Εκκλησία, τους ευλαβείς κληρικούς και τον ευσεβή λαό, θα τελεστεί, με την κανονική αδεία της Ιεράς Συνόδου, Αρχιερατικό Συλλείτουργο και επιμνημόσυνος δέηση υπέρ της μνήμης και αναπαύσεως του, την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021 στον Καθεδρικό Ι. Ναό Παναγίας Τριάδος Πειραιώς.

Ο μακαριστός γέροντας από την γενέτειρά του το Βαρθολομιό Ηλείας, μετέπειτα την Ιερά Μονή Βαρλαάμ Μετεώρων και ως την Ιερά Συνοδική Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής διήλθε ως δίκαιος άνδρας, ακάματος διάκονος και θερμότατος κήρυκας του Ευαγγελίου. Όταν δε ήλθε το πλήρωμα του χρόνου «ετέθη ο λύχνος επί την λυχνία». Εξελέγη τιτουλάριος Μητροπολίτης Ρωγών και αργότερα Μητροπολίτης Πειραιώς για να πορευθεί κατά την Σοφία Σολομώντος «δίκαιος δε εάν φθάση τελευτήσαι, εν αναπαύσει έσται• γήρας γαρ τίμιον ου το πολυχρόνιον ουδέ αριθμώ ετών μεμέτρηται• πολιά δε εστι φρόνησις ανθρώποις και ηλικία γήρως βίος ακηλίδωτος». (Σοφ. Σολ. 4, 8-9).

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Καλλίνικος ήταν θεοσεβής, ιεροπρεπής, με εκκλησιαστικό φρόνημα, ευλαβής, αξιοπρεπώς σοβαρός, απλός, μειλίχιος, ευπροσήγορος, θερμουργός αγωνιστής, παραδοσιακός και συνάμα πρωτοπόρος, μεθοδικός, ακούραστος και συνεπής. Επέδειξε αγαστή συνεργασία με τους ιερείς της Μητροπόλεως, που διαποίμανε και τους περιποιούσε την δέουσα τιμή. Οι διοικητικές του ικανότητες και η ακτινοβολία της παρουσίας του, κατά την πολυχρόνιο και ευδόκιμο υπηρεσία του ως Ποιμενάρχου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας βοήθησαν και ευεργέτησαν πλήθος ψυχών. Κύριο μέλημά του ήταν ο θεολογικός λόγος και η νεότητα. Στεκόταν για όλους και προς όλους με αγώνα και αγωνία ως πνευματικός Πατέρας. Για μικρούς και μεγάλους, μαθητές και διδασκάλους, περιωνύμους και ασήμους κατά κόσμον, μορφωμένους και απλοικούς, πλουσίους και πτωχούς, ισχυρούς και αδυνάτους.
Λόγω των υγειονομικών περιορισμών παρουσίας του ευαγούς Κλήρου και του φιλοχρίστου λαού στην επιμνημόσυνο δέηση σε κάθε Ι. Ναό της Μητροπολιτικής Περιφερείας Πειραιώς, θα τελεσθεί κατά το τέλος της Θ. Λειτουργίας της Κυριακής 28 Φεβρουαρίου επιμνημόσυνος δέηση υπέρ της αναπαύσεως του μακαριστού Γέροντος Μητροπολίτου πρ. Πειραιώς κυρού Καλλινίκου.”