Στις 19 Φεβρουαρίου οι εκλογές για την κατάρτιση του τριπροσώπου στη Μητρόπολη Πάφου

Οι εκλογές με καθολική ψηφοφορία για την κατάρτιση του τριπροσώπου, από το οποίο θα προκύψει ο διάδοχος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου στον κενωθέντα θρόνο της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου, θα διεξαχθούν την Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2023.

Περί της διαδικασίας εκλογής, ενημερώνει ο Μακαριώτατος κ. Γεώργιος, με Εγκύκλιο που εξέδωσε την Τρίτη, 17 Ιανουαρίου.

Παρατίθεται η σχετική εγκύκλιος:

†ΓΕΩΡΓΙΟΣ,

ελέω Θεού, Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου, και Τοποτηρητής του κενωθέντος Μητροπολιτικού Θρόνου Πάφου,

παντί τω χριστεπωνύμω πληρώματι της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου, Χάριν και ειρήνην από του εν Τριάδι προσκυνουμένου Θεού ημών.

Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

Από της 24ης Δεκεμβρίου παρελθόντος έτους ο Θεός εν τη απείρω Αυτού αγάπη εκάλεσέ με εις την ποιμαντικήν πηδαλιουχίαν του ιστορικού και παλαιφάτου θρόνου του Αποστόλου Βαρνάβα, εις διαδοχήν του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β΄.

Ως εκ της τοιαύτης κλήσεως, ο Μητροπολιτικός θρόνος Πάφου, τον οποίον πάση δυνάμει και ευσεβώς διηκόνησα και περιπαθώς ηγάπησα, εκενώθη.

Διό, ενεργούντες διά την πλήρωσιν του θρόνου της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου, κατά τα διατεταγμένα υπό του Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Κύπρου, απολύομεν την παρούσαν Εγκύκλιον δι’ ης καλούμεν υμάς, ίνα εν φόβω Θεού και αγάπη εκλέξητε, κατά τον οριζόμενον εν αυτή τρόπον, το πρόσωπον, το θεωρούμενον υφ’ υμών ως το καταλληλότερον να προταθή εις την Ιεράν Σύνοδον προς εκλογήν αυτού ως νέου Μητροπολίτου Πάφου.

Συμφώνως τω Καταστατικώ Χάρτη της Εκκλησίας ημών, η διαδικασία εκλογής, προς ανάδειξιν νέου Μητροπολίτου, χωρεί εις δύο στάδια:

α) την κατάρτισιν τριπροσώπου, διά καθολικής ψηφοφορίας, και

β) την εκλογήν του Μητροπολίτου υπό της Ιεράς Συνόδου.

Ούτως, αι εκλογαί προς κατάρτισιν του τριπροσώπου θα διεξαχθώσι, διά καθολικής μυστικής ψηφοφορίας, την Κυριακήν, 19 Φεβρουαρίου, μεταξύ των ωρών 10 π.μ. και 5 μ.μ., μετά διαλείμματος μίας ώρας μεταξύ των ωρών 1 μ.μ. και 2 μ.μ.

Δικαίωμα ψήφου προς τούτο κέκτηνται πάντες οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, ηλικίας άνω των 18 ετών, κάτοικοι της Μητροπολιτικής Περιφερείας Πάφου και οι διαμένοντες μονίμως, από ενός τουλάχιστον έτους, εις την Μητροπολιτικήν Περιφέρειαν Πάφου, πλην των προσφύγων.

Κατά την ημερομηνίαν ταύτην, λοιπόν, κλήρος και λαός, προσερχόμενοι εις τα ορισθησόμενα λίαν προσεχώς εκλογικά κέντρα, θα ψηφίσωσιν απ’ ευθείας εν πρόσωπον της επιλογής των.

Προς διευκόλυνσιν του πληρώματος της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου, διηυθετήσαμεν ώστε, κατά την εκλογήν, να λειτουργήση αριθμός εκλογικών κέντρων, ούτως ώστε, οι εκλογείς να ψηφίσωσιν εις το πλησιέστερον προς τον τόπον διαμονής των εκλογικόν κέντρον. Διά τους αυτούς λόγους θα καταρτισθώσιν εκλογικοί κατάλογοι δι’ έκαστον εκλογικόν κέντρον.

Ο κατάλογος των ψηφοφόρων εκάστου εκλογικού κέντρου θα δημοσιευθή, δι’ αναρτήσεως αυτού εις τους ιερούς ναούς των ενοριών και Κοινοτήτων της Μητροπολιτικής Περιφερείας Πάφου. Πας έχων έννομον συμφέρον δικαιούται να υποβάλη εις τον Τοποτηρητήν, εντός τριών ημερών από της αναρτήσεως του καταλόγου, διά του ιερέως της ενορίας ή Κοινότητός του, έγγραφον ένστασιν επί του καταλόγου. Ο Τοποτηρητής δε, μετ’ εξέτασιν των ενστάσεων, αποφαίνεται, ητιολογημένως και ανεκκλήτως, επ’ αυτών, πέντε ημέρας το αργότερον προ της καθορισθείσης προς εκλογήν του τριπροσώπου ημερομηνίας.

Διά την ομαλήν τήρησιν της όλης εκλογικής διαδικασίας δύναται ο Γενικός Έφορος των εκλογών να συνεργάζηται, όπου θεωρεί τούτο αναγκαίον, μετά των αρμοδίων υπηρεσιών του Κράτους. Γενικόν δ’ Έφορον των εκλογών ορίζομεν τον κ. Ιωάννην Χαριλάου, Διευθυντήν του Ελεγκτικού Τμήματος της Εκκλησίας Κύπρου.

Η Εφορευτική Επιτροπή εκάστου εκλογικού κέντρου θα ορισθή υφ’ ημών.

Έκαστον ψηφοδέλτιον θα είναι λευκόν, φέρον την διά τους σκοπούς της εκλογής ταύτης εκδοθείσαν ειδικήν σφραγίδα της Ιεράς Συνόδου. Εις το ψηφοδέλτιον τούτο ο ψηφοφόρος θα αναγράψη ιδιοχείρως το όνομα του προς Αρχιερατείαν εκλογίμου της προτιμήσεώς του. Εάν ο ψηφοφόρος αδυνατή να εκφράση γραπτώς την βούλησίν του, ο Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής υποχρεούται να αναγράψη εις το ψηφοδέλτιον το όνομα, το υποδειχθέν υπό του ειρημένου ψηφοφόρου.

Μετά την ολοκλήρωσιν της καταμετρήσεως των ψήφων εις τα εκλογικά κέντρα, τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα αποσταλούν εις ημάς. Οιοσδήποτε ψηφοφόρος δύναται όπως υποβάλη εντός τριών ημερών, εις την Ιεράν Σύνοδον, ενστάσεις περί της εκλογικής διαδικασίας.

Εντός πέντε ημερών, από της παρελεύσεως της προθεσμίας υποβολής των ενστάσεων, η Ιερά Σύνοδος θα συνέλθη και θα αποφανθή οριστικώς επ’ αυτών, θα προχωρήση δε, μετά ταύτα, εις την επικύρωσιν των αποτελεσμάτων και την κατάρτισιν του τριπροσώπου, εκ των τριών πλειονοψηφισάντων προσώπων. Εις περίπτωσιν ισοψηφίας, θα διενεργηθή κλήρωσις εν τη Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου. Εντός τριών ημερών, από της καταρτίσεως του τριπροσώπου, η Ιερά Σύνοδος θα συγκληθή προς εκλογήν του Μητροπολίτου Πάφου.

Σημειωτέον ότι αι Εγκύκλιοι και πάσαι αι τυχόν εκδοθησόμεναι ανακοινώσεις, αι σχετιζόμεναι μετά της εκλογής του νέου Μητροπολίτου Πάφου, θα δημοσιεύωνται εις την ιστοσελίδα της Εκκλησίας Κύπρου (www.churchofcyprus.org.cy), εις την ιστοσελίδα της Μητροπόλεως (www.impaphou.org) και εις το Κυπριακόν Πρακτορείον Ειδήσεων (www.cna.org.cy). Και ταύτα μεν ημείς, η δε Χάρις και ευλογία του Θεού είησαν αεί μετά πάντων υμών.

Διάπυρος προς Θεόν Ευχέτης

+ ο Κύπρου Γεώργιος

Τοποτηρητής του Μητροπολιτικού Θρόνου Πάφου.