Στην Ουκρανία περισσότεροι οι υποστηρικτές της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας – το Πατριαρχείο Μόσχας μειώνει την επιρροή του

του Κώστα Ονισένκο

Σημαντικά είναι τα ευρήματα της έρευνας που διεξήγαγε το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου, σχετικά με την άποψη που έχουν οι Ουκρανοί για τις διάφορες εκκλησιαστικές αρχές που υπάρχουν στη χώρα.

Από την έρευνα προκύπτει ότι οι περισσότεροι ορθόδοξοι υποστηρίζουν την Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, η οποία έχει αυξήσει σημαντικά την επιρροή της σε σχέση με πέρυσι.

Αντίθετα η εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία δείχνει να χάνει επιρροή και να υποστηρίζεται από μικρή μερίδα του πληθυσμού.

Παράλληλα, οι Ουκρανοί δείχνουν να κατανοούν τον απορρυθμιστικό ρόλο της Ρωσικής Εκκλησίας στην Ουκρανία ενώ παράλληλα υποστηρίζουν την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Ουκρανία.

Οι περισσότεροι Ουκρανοί (73%) εξακολουθούν να θεωρούν τον εαυτό τους χριστιανοί ορθόδοξοι, ακόμη 9% δηλώνουν καθολικοί και 7% άθεοι.

Ανάμεσα στους Ορθοδόξους, το 58% δηλώνει ότι υπάγεται στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία (το 2020 ήταν 48%), ενώ 25% δηλώνουν ότι υπάγονται στο Πατριαρχείο Μόσχας (έναντι 21,5% το 2020).

Η αύξηση του ποσοστού φαίνεται να οφείλεται στη μείωση εκείνων που μέχρι πέρυσι δήλωναν “απλώς χριστιανοί” χωρίς να προσδιορίζουν σε ποια Εκκλησία υπάγονται (12% φέτος έναντι 23 το 2020).

Περισσότερο θετικά βλέπουν οι Ουκρανοί τον Μητροπολίτη Επιφάνιο. Ειδικότερα, το 45% των Ουκρανών έχουν θετική άποψη για τον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ουκρανίας (από 34% το 2020), 38% -ουδέτερη άποψη και 6% – αρνητική άποψη.

Την ίδια ώρα, θετικά βλέπουν τον Μητροπολίτη Ονούφριο -τον επικεφαλής της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας- το 20%, ουδέτερα 39% και αρνητικά το 29%. παράλληλα, περισσότεροι είναι και οι Ουκρανοί που θα ήθελαν να δουν τον Επιφάνιος προκαθήμενο μιας ενιαίας Εκκλησίας, σε περίπτωση που η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας ενώνονταν με την εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία.

Πάνω από τους μισούς Ουκρανούς (57%) θεωρούν θετική την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Ουκρανία. Το 32,5% των Ουκρανών, βάσει της έρευνας, είναι αδιάφοροι για την επίσκεψη ενώ μόλις το 6% απάντησαν ό,τι θεωρούν πως η επίσκεψη είναι αρνητική.

Βεβαίως, περισσότερο θετική άποψη για την επίσκεψη έχουν οι υποστηρικτές της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας καθώς και οι καθολικοί της Ουκρανίας.

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον το γεγονός ότι σχεδόν οι μισοί (49%) υποστηρικτές του Πατριαρχείου Μόσχας δήλωσαν ότι βλέπουν θετικά την συγκεκριμένη επίσκεψη και μόλις το 15% εξ αυτών θεωρεί την επίσκεψη ως κάτι το αρνητικό.

Αυτό το στοιχείο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα υποστηρίζουν οι επικεφαλής της εν Ουκρανία Εκκλησίας της Ρωσίας, ότι δηλαδή οι Ουκρανοί δεν θέλουν να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη επίσκεψη. Φαίνεται ότι ακόμα και οι δικοί τους υποστηρικτές είναι υπέρ της επίσκεψης.

Ενδιαφέρον αποτελούν και μερικά ακόμα ερωτήματα που τέθηκαν στα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα. Έτσι το 54% πιστεύουν ότι η Ουκρανική Εκκλησία ανταποκρίνεται καλύτερα στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας έναντι 13% που θεωρούν το ίδιο για την εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία.

Το 52,7% θεωρούν ότι η Ουκρανική Εκκλησία συμβάλλει στην ενότητα της κοινωνίας έναντι 12,7 για τη Ρωσική Εκκλησία στην Ουκρανία. Το 50,4% θεωρεί ότι η Εκκλησία της Ουκρανίας είναι κοντά και βοηθάει τους ανθρώπους έναντι 12,7 που θεωρούν το ίδιο για την εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία.

Το 42,5% θεωρούν ότι η εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία ενώ για την Εκκλησία της Ουκρανίας το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 20,6%.