Στην ήττα φαίνεται η ανωτερότητα

Η πολιτική εκπροσώπηση στην τελετή ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγενίου ήταν σε κορυφαίο επίπεδο.

Ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης συνδέεται μαθαίνω οικογενειακά με τον νέο Αρχιεπίσκοπο, τον στήριξε ποικιλοτρόπως και όπως ήταν λογικό τον τίμησε.

Ο αρχηγός του ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκης δήλωσε ομοίως παρών. Αρχίζει τις δημόσιες σχέσεις με ιεράρχες και απλώνει δίχτυα στην εκκλησιαστική δεξαμενή των ψηφοφόρων ο νέος αρχηγός του κόμματος. Για να είναι… ετοιμοπόλεμος όποτε προκύψουν εκλογές.

Πολιτικά τιμήθηκε ο νέος Αρχιεπίσκοπος χωρίς αμφιβολία. Αυτό που σχολιάστηκε έντονα ήταν η απαξίωση που του επιφύλαξαν οι Κρήτες αδελφοί του ιεράρχες. Το μόνο μελανό σημείο στην ενθρόνιση του κ. Ευγενίου.

Αν δεν υπήρχε ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη και ένας από την Κρήτη, τότε δεν θα υπήρχε άνθρωπος να τον … ενθρονίσει! Στο επίσημο γεύμα απόντες σχεδόν όλοι, πλην ενός. Στη Θεία Λειτουργία μία από τα ίδια. Στην ήττα φαίνεται ο πολιτισμός και η ανωτερότητα Άγιοί μου, όχι στις νίκες.

«Πληρώστε εισιτήρια – ξενοδοχεία»

Η πηγή μου δεν είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε ο Ν. Ανδρουλάκης. Για να μη φανταστείτε πως διαδίδουν φήμες λόγω πολιτικής εμπάθειας. Η πληροφορία μου έρχεται από την Εκκλησία της Κρήτης και είναι κάτι παραπάνω από αξιόπιστη.

Ο Γιάννης Ραγκούσης εκπροσώπησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην πρώτη επικοινωνία που είχε με την Εκκλησία της Κρήτης ζήτησε -σχεδόν απαίτησε- να του πληρώσει η Εκκλησία τα (αεροπορικά) εισιτήρια μετάβασής του και ξενοδοχείο για αρκετές ημέρες.

Διότι ο κ. Ραγκούσης με την ευκαιρία της επίσκεψης στην Κρήτη έκανε και πολιτικό τουρ, για να αναθερμάνει τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με την τοπική κοινωνία.

Υποθέτω πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει μπάτζετ για εκκλησιαστικές δαπάνες (είναι μάλλον περιττές δαπάνες για το κόμμα) και έβαλαν τον άνθρωπο να «υποχρεωθεί» στην Εκκλησία.

Μαθαίνω πως η Αρχιεπισκοπή Κρήτης δεν πλήρωσε τις δαπάνες και έκοψε τον αέρα στο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή.

Νέο στίγμα

Εντός των τειχών του Φαναρίου το κλίμα είναι βαρύ. Μετά και το κατσάδιασμα του «πρώτου» στον Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιο και τον αρχιγραμματέα για το «μπαϊράκι» που σήκωσαν στην εκλογή του Αρχιεπισκόπου Κρήτης.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αποχώρησε για ολιγοήμερη ξεκούραση στην Ευρώπη και άφησε στο πόδι του τον Μητροπολίτη Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ.

Μπορώ να σας πω με βεβαιότητα πως δεν ενθουσιάζονται όλοι με την παρουσία του «αντ’ αυτού» στο Φανάρι.

Ο κ. Βαρθολομαίος ωστόσο με την τοποθέτηση του ζμητροπολίτη Λαοδικείας στη θέση του εκπροσώπου του Πατριαρχείου στην Αθήνα έδειξε τη διάθεση να ρίξει τους τόνους στις σχέσεις με την Αθήνα.

Μετά από 30 χρόνια ποιμαντορίας του Βαρθολομαίου και 14 του Ιερωνύμου ήρθε η ώρα να δώσουν ένα άλλο στίγμα οι δύο Προκαθήμενοι.

Για το πώς μπορεί να είναι στο μέλλον η σχέση Φαναρίου και Αθήνας. Η σχέση όσα κύματα και αν περάσει, στο τέλος πρέπει να είναι συμπαγής για το εκατέρωθεν καλό.

“Μελχισεδέκ”