Στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος οι τέσσερις Επίσκοποι της Σερβικής Εκκλησίας

Υπό τη δικαιοδοσία της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος πέρασαν οι επισκοπές που ανήκαν μέχρι πρότινος στο Πατριαρχείο Σερβίας και είχαν δημιουργηθεί στην περιοχή της Βόρειας Μακεδονίας.

Ειδικότερα, η Ιερά Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος συνεδρίασε την Τρίτη και επικύρωσε όσα είχε αποφασίσει η Εκκλησία της Σερβίας πριν από ένα μήνα, όταν είχε αποφασίσει την παραχώρηση των Επισκόπων που εντασσόταν στη δική της δικαιοδοσία (“Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αχρίδας”).

Συγκεκριμένα, ο Μητροπολίτης Ιωάννης (πρώην επικεφαλής της “Αρχιεπισκοπής Αχρίδας”), ορίστηκε πλέον ως Μητροπολίτης Κρούσεβο και Ντεμιρχισάρ.

Ο κ. Ιωακείμ ανέλαβε την Επισκοπή Ντελιάντροβο-Ίλιντεν, ο κ. Μάρκος την Επισκοπή Δελτσεβο-Καμένιτσα, και ο κ. Δαυίβ διορίστηκε Επίσκοπος Ντρεμβίτ (θα υπηρετεί και ως βοηθός Επίσκοπος Σκοπίων.

Η αρχή είχε γίνει τον Μάιο, όταν το Πατριαρχείο Σερβίας αποφάσισε να παραχωρήσει στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος τους ιερείς που εντασσόταν στην -υπό τη δική του δικαιοδοσία- “Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αχρίδας”, προχωρώντας σε περαιτέρω διευθέτηση των διοικητικών ζητημάτων μεταξύ των δυο Εκκλησιών.

Όπως αναφερόταν στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε τότε, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα της τελικής επίλυσης του κανονικού καθεστώτος της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος.

Για τον σκοπό αυτό, αποφάσισε την χορήγηση κανονικής απαλλαγής στην ιεραρχία της αυτόνομης (δικής της) Αρχιεπισκοπής Αχρίδας, και την ένταξη της στη Σύνοδο της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος με επικεφαλής τον κ. Στέφανο.