“Στην αντεπίθεση” το Αζερμπαϊτζάν όσον αφορά στο θέμα των χριστιανικών ναών

Του Κώστα Ονισένκο

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεβ διαβεβαίωσε ότι όλοι οι χριστιανικοί ναοί που βρίσκονται στις περιοχές του Ναγκόρνο- Καραμπάχ και πέρασαν υπό τον έλεγχο της χώρας του, θα προστατευτούν ως κληρονομιά του Αζερμπαϊτζάν.

Παράλλα, ο Αλίεβ δήλωσε ότι είναι έτοιμος να δεχθεί αντιπροσωπεία της UNESCO για το συγκεκριμένο ζήτημα. Μάλιστα μίλησε με σκωπτικό τρόπο κατά των επικριτών της χώρας του στο συγκεκριμένο ζήτημα καθώς, όπως είπε, δεν επιδεικνύουν τέτοια ευαισθησία όταν πρόκειται για κακοδιαχείριση των μουσουλμανικών τζαμιών.

“Σήμερα, μετά τη λήξη του πολέμου, ορισμένοι ξένοι ηγέτες σηκώνουν το θέμα: Τι θα γίνει με τους χριστιανικούς ναούς στις απελευθερωμένες περιοχές, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν; Εκφράζουν την ανησυχία τους τόσο στις συζητήσεις τους μαζί μου, όσο και στις επίσημες δηλώσεις τους. Δεν χρειάζεται να ανησυχεί κανείς, και κυρίως οι ηγέτες των ξένων χωρών, εκείνοι που ξεσηκώνουν αντι-ισλαμικά αισθήματα, εκείνοι που κλείνουν τα μάτια για την προσβολή των ιερών του ισλάμ και μάλιστα δικαιολογούν όσους τα προσβάλλουν”, είπε ο Αλίεβ κατά τη διάρκεια της επισκεψής του στην πόλη Αγκντάμ. Ο Αλίεβ επισκέφθηκε το τζαμί της πόλης, και δώρισε σε αυτό το Κοράνι από την Μέκκα.

Όπως είπε ο Αλίεβ, το κράτος του Αζερμπαϊτζάν επισκευάζει χριστιανικούς ναούς με έξοδα του δημοσίου καθώς πρόκειται για εθνική κληρονομιά της χώρας, ενώ δήλωσε ότι συνεργάζεται με την UNESCO και είναι έτοιμος να δεχθεί εκπροσώπους της οργάνωσης.

“Ποιός μπορεί να μας κατηγορήσει; Εκείνοι που κλείνουν τζαμιά; Ή θα μας κάνουν μάθημα και θα εκφράζουν την ανησυχία τους εκείνοι που πέταξαν σε τζαμιά κομμένα κεφάλια γουρουνιών; Δεν χρειάζεται να εκφράζεται καμία ανησυχία. Οι δικές μας εκκλησίες του Καυκάσου – είναι η εθνική μας κληρονομιά, και οι γεωργιανές εκκλησίες, και η αρμένικη εκκλησία”.