Στην Αγιοκατάταξη του Ιερομάρτυρα Νεόφυτου του Κρητικού, Μητροπολίτη Βλαχίας προχώρησε το Πατριαρχείο Ρουμανίας

Στην Αγιοκατάξη του Ιερομάρτυρα Νεόφυτου του Κρητικού, Μητροπολίτη Βλαχίας, προχώρησε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ρουμανίας στη συνεδρίαση της που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες.

Ο Άγιος Ιερομάρτυρας θα συμπεριληφθεί στο ημερολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας, στο Συναξάρι αυτής και στα λειτουργικά της βιβλία, ενώ η μνήμη του θα τιμάται στις 16 Ιουνίου.

Ο Μητροπολίτης Νεόφυτο, γεννήθηκε το 1690 στην Κρήτη. Μεγαλωμένος με ορθή πίστη, έστρεψε τα βήματα του από τα νεανικά του χρόνια προς τη μοναστική ζωή, στην οποία αναπτύχθηκε πνευματικά.

Παράλληλα, έμαθε τα μυστικά της θεολογίας και των επιστημών της εποχής, έγινε και ο ίδιος λόγιος και ενάρετος μοναχός, και στη συνέχεια χειροτονήθηκε ιεροδιάκονος και στη συνέχεια ιερομόναχος.

Μετανάστευσε στη Βλαχία ως ιερομόναχος, για να γίνει δάσκαλος των παιδιών του Πρίγκιπα Κωνσταντίνου Μαυροκορδάτου για κάποια περίοδο.

Το 1737 διορίστηκε τιτουλάριος Μητροπολίτης Μύρων στη Λυσία. Τότε εξελέγη Μητροπολίτης Στέφανος Β΄, διάδοχος της Βλαχίας, με μετάθεση στην έδρα της Μητρόπολης Βλαχίας.

Ο Μητροπολίτης Νεόφυτος υποστήριξε την πλήρη εισαγωγή της ρουμανικής γλώσσας στη λατρεία, με την επανίδρυση του τυπογραφείου Mitropoliia στο Βουκουρέστι, στο οποίο εξέδωσε 14 βιβλία.

Κατά τη διάρκεια της ποιμαντορίας του, αφαίρεσε σταδιακά από τη χρονολόγηση των εγγράφων την καταμέτρηση των ετών “από τη δημιουργία του κόσμου” και εισήγαγε οριστικά την καταμέτρηση των ετών από τη Γέννηση του Σωτήρος Ιησού Χριστού.

Επίσης, ο Μητροπολίτης Νεόφυτος ήταν επίσης ο πρώτος που απελευθέρωσε όλους τους αγρότες από τα κτήματα της Μητροπόλεως. Υποστήριξε δε τα αιτήματα του λαού από τον Φαναριώτη ηγεμόνα Ματέι Γκίζα.

Σύμφωνα με τους χρονικογράφους, ο Μητροπολίτης τέθηκε επικεφαλής του λαού και πήγε στον απεσταλμένο του Σουλτάνου, στον οποίο παραπονέθηκε για όλες τις εκτροπές του ηγεμόνα.

Έξαλλος από τη συμπεριφορά του Μητροπολίτη, ο Ματέι Γκίζα έδωσε κρυφά εντολή να τον δηλητηριάσουν.

Λίγο μετά, στις 16 Ιουνίου 1753 ο Μητροπολίτης Νεόφυτος εκοιμήθη, μετά από 15 σχεδόν χρόνια ποιμαντορίας, και ετάφη κοντά στον Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό του Βουκουρεστίου.

Όπως έχει δηλώσει ο Πατριάρχης Ρουμανίας Δανιήλ, ο Άγιος Νεόφυτο χαρακτηρίστηκε ως “ένας Έλληνας που ήταν περισσότερο Ρουμάνος από τους Ρουμάνους”.

Ο Πατριάρχης Δανιήλ συνέκρινε τον Μητροπολίτη Νεόφυτο με τον Ιερομάρτυρα Άγιο Άνθιμο τον Ϊβηρο.
“Ήταν ένας από τους πιο εργατικούς και δυναμικούς ιεράρχες της Βλαχίας”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Φωτό: basilica.ro