Στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στο Κίεβο ο Οικουμενικός Πατριάρχης (ΒΙΝΤΕΟ)

Του Κώστα Ονισένκο

Μεταξύ των επίσημων προσκεκλημένων της ουκρανικής κυβέρνησης για να συμμετάσχει στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση που έγινε σήμερα στο Κίεβο, ήταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος παρακολούθησε την παρέλαση μαζί με τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μητροπολίτη Επιφάνιο.

Σήμερα στην Ουκρανία εορτάζεται η επέτειος 30 ετών ανεξαρτησίας της χώρας. Ανάμεσα στους επίσημους καλεσμένους ήταν επίσης πρωθυπουργοί και πρόεδροι κρατών, η πολιτική ηγεσία της Ουκρανίας και οι θρησκευτικοί ηγέτες των κυρίως δογμάτων της Ουκρανίας.

Στην παρέλαση παρέστη και ο επικεφαλής της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας Μητροπολίτης Ονούφριος, παρά το γεγονός ότι το Πατριαρχείο Μόσχας είχε διαμηνύσει ότι δεν θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στην Βάπτιση των Ρως του Κιέβου.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι θα θεσπιστεί στην Ουκρανία η γιορτή της κρατικότητας της χώρας και η ημέρα που αυτή θα γιορτάζεται, θα είναι ακριβώς η ημέρα της Βάπτιση των Ρως – Ουκρανίας.

Στα 7’10” η άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχη και στα 23’52” η άφιξη του Μητροπολίτη Κιέβου