Στη δίνη αναταραχών για άλλη μια φορά η Εκκλησία της Γεωργίας

© skai.gr

του Κώστα Ονισένκο

Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από την Εκκλησία της Γεωργίας μετά τον θάνατο του εικονολήπτη Αλεξάντρ (Λέξο) Λασκαράβα, ο οποίος έχασε τη ζωή του ύστερα από τις διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα στη Γεωργία στις 5 Ιουλίου.

Γεωργιανοί πραγματοποίησαν διαδήλωση στη Τιφλίδα, όπου -μεταξύ άλλων- κατηγόρησαν την Εκκλησία της χώρας τους για υποκίνηση του μίσους που οδήγησε στον θάνατο του εικονολήπτη.

Νωρίτερα ομάδες ατόμων είχαν πραγματοποιήσει κινητοποιήσεις με στόχο να ακυρωθεί το LGBT Pride που είχε προγραμματιστεί να γίνει στην Τιφλίδα.

Στις 5 Ιουλίου αυτά τα άτομα επιτέθηκαν σε δημοσιογράφους, οι οποίοι κάλυπταν τις κινητοποιήσεις τους, τραυματίζοντας περισσότερους από 50 εργαζόμενους στα ΜΜΕ. Ένας από τους τραυματίες, ο Αλεξάντρ Λασκαράβα τελικά κατέληξε χθες, 11 Ιουλίου.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινωθεί τα επίσημα αίτια του θανάτου του. Πάντως κατά τη διάρκεια της επίθεσης που δέχθηκε, είχε σπάσει το οστό του προσώπου του.

Όπως επισημαίνουν στο OrthodoxTimes πηγές από τη Γεωργία, οι πολίτες κατηγορούν την Εκκλησία της Γεωργίας για ηθική αυτουργία στον συγκεκριμένο θάνατο, καθώς το περασμένο διάστημα η Εκκλησία εκφραζόταν κατά της διεξαγωγής της «παρέλασης υπερηφάνειας» ενώ ανάμεσα στα άτομα που χτύπησαν τους δημοσιογράφους, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, υπήρχε τουλάχιστον ένας ιερέας.

Όπως περιγράφει στο OrthodoxTimes η αρχισυντάκτρια της ανεξάρτητης δημοσιογραφικής ιστοσελίδας της Γεωργίας SOVA, Marta Ardashelia, οι κοινωνικές διεργασίες που ξεκίνησαν με αφορμή τον θάνατο του εικονολήπτη, ίσως να ξεπεράσουν κατά πολύ τα όρια της Εκκλησία και προκαλέσουν σημαντικές αλλαγές στην πολιτική κατάσταση της Γεωργία.

«Είδαμε πολλή βία τις περιασμένες ημέρες στη χώρα μας. Είναι μεν συντηρικοί άνθρωποι οι Γεωργιανοί αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό ώστε να βλέπουν επιθέσεις σε νέους επειδή φοράνε σκουλαρίκια.

Οι γονείς σκέφτονται ότι μπορεί κάτι τέτοιο να συμβεί και στα δικά τους παιδιά οπότε βλέπουμε ότι και στο κοινοβούλιο και στην κοινωνία ξεκίνησε μια διαδικασία αλλαγών συνολικά» λέει η Ardashelia.

Η ίδια επισημαίνει ότι το κύρος της Εκκλησίας της Γεωργίας, το οποίο είναι ιδιαίτερα υψηλό στη Γεωργία, αναμένεται να πληγεί σημαντικά εξαιτίας αυτού του συμβάντος.

Άλλη πηγή που βρίσκεται κοντά στην Εκκλησία της Γεωργίας και ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, ανέφερε στο OrthodoxTimes ότι τα εκκλησιαστικά κέντρα που συμμετείχαν στην υποκίνηση των διαδηλώσεων κατά το Pride, είναι τα ίδια που διατηρούν στενές σχέσεις με τη Ρωσική Εκκλησία.

«Βρήκαν βήμα στο ίδιο τηλεοπτικό κανάλι που ακούγονται όλες οι ακραίες φιλορωσικές φωνές. Εκεί που προωθούνται οι ιδέες του Ντούγκιν», σχολίασε η πηγή.