Στέλνουν μπουκάλια με μηνύματα για τον Αρχάγγελο Μιχαήλ

Ακολουθώντας ένα παμπάλαιο έθιμο, πλήθος πιστών στέλνουν καθημερινά με έναν ιδιαίτερο τρόπο τις ευχαριστίες και τις παρακλήσεις τους στο Μοναστήρι του Αγίου στον Πάνορμο Σύμης

Aπό τον ΣΩΤΗΡΗ ΛΕΤΣΙΟ

Στο επίκεντρο της δημοσιότητας βρίσκεται αυτές τις ημέρες και πάλι η Ιερά Μονή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, η οποία βρίσκεται στην περιοχή Πάνορμος στη Σύμη. Αφορμή για αυτό στάθηκε η εύρεση σε παραλία της Θεσσαλονίκης ενός πλαστικού μπουκαλιού από ομάδα εθελοντών, η οποία είχε αναλάβει τον καθαρισμό της εκεί περιοχής από τα σκουπίδια. Δεν επρόκειτο φυσικά για ένα οποιοδήποτε μπουκάλι, αφού στο εσωτερικό του βρισκόταν διπλωμένο ένα σημείωμα. Η έκπληξη των ανθρώπων που το εντόπισαν ήταν φυσικά μεγάλη, όταν διαπίστωσαν ότι με το σημείωμα αυτό ο αποστολέας του απευθυνόταν στον Αρχάγγελο Μιχαήλ στη Σύμη ζητώντας την βοήθειά του προκειμένου να επιλυθεί κάποιο πρόβλημά του.
«Δεν έχουν σταματήσει ποτέ να έρχονται μπουκάλια στο μοναστήρι μας. Για εμάς εδώ στο μοναστήρι δεν είναι καθόλου αξιοπερίεργο γεγονός η αποστολή αυτών των μπουκαλιών. Είναι κάτι συνηθισμένο, αποτελεί κομμάτι της καθημερινής μας ζωής μας». Αυτό δηλώνει μιλώντας στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» ο ηγούμενος από το 2018 του μοναστηριού αρχιμανδρίτης Αντώνιος Πατρός. «Δεν είναι υπερβολή το ότι καθημερινά φτάνουν στο μοναστήρι μπουκάλια τα οποία είτε ελλιμενίζονται στον Πάνορμο, είτε μεταφέρονται σε εμάς από εκείνους που τα βρίσκουν σε διάφορες περιοχές ανά την Ελλάδα. Εκτός από αυτό που εντοπίστηκε προσφάτως στη Θεσσαλονίκη, μπορώ ακόμη να σας αναφέρω και άλλες τέτοιες περιπτώσεις» τονίζει.

ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΛΙΒΥΗ

«Παρόμοια μπουκάλια με εκείνο της Θεσσαλονίκης έχουν βρεθεί στην Κέρκυρα αλλά και στην Τζιά. Μέχρι και στην Λιβύη, στις ακτές της Αφρικής είχε πριν από μερικά χρόνια εντοπιστεί ένα τέτοιο μπουκάλι. Μάλιστα, για την περίπτωση της Τζιάς μπορώ να σας αφηγηθώ το εξής περιστατικό: Εντοπίστηκε σε μια παραλία του νησιού ανάμεσα σε πολλά άλλα μπουκάλια, τα οποία έπλεαν στην επιφάνεια της θάλασσας. Κάποιοι που βρισκόντουσαν στην ακτή αντιλήφθηκαν μια λάμψη μέσα στο νερό. Οταν τράβηξαν το μπουκάλι τότε πρόσεξαν, ότι η λάμψη αυτή οφειλόταν στο κέρμα του ενός ευρώ, το οποίο είχε τοποθετήσει ο αποστολέας του προκειμένου ν΄ ανάψουμε για λογαριασμό του ένα κερί! Όσο για την Κέρκυρα είχαν φτάσει σε μια παραλία του νησιού δύο μπουκάλια προερχόμενα από δύο διαφορετικά σημεία της Ελλάδας. Η ενορία εκείνης της περιοχής τα διέσωσε και στη συνέχεια διοργάνωσε μια προσκυνηματική εκδρομή στη Σύμη προκειμένου να μεταφερθούν αυτά στο μοναστήρι μας» σημειώνει ο π. Αντώνιος.

«Δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς ξεκίνησε αυτό το έθιμο με την αποστολή μπουκαλιών» εξηγεί ο π. Αντώνιος και συνεχίζει: «Οι απαρχές του είναι θαμμένες στο παρελθόν. Παλαιότερα εκτός από μπουκάλια οι πιστοί έστελναν επίσης ντενεκέδες από λάδι, όπως και κουτιά τα οποία εμπεριείχαν διάφορα αντικείμενα. Είναι αρκετά εκείνα τα μπουκάλια για τα οποία δεν έχουμε βρει τα στοιχεία του αποστολέα. Αυτά δεν μπορούμε να τα εντάξουμε κάπου, επειδή δεν ξέρουμε σε ποιόν να απευθυνθούμε προκειμένου να τον ενημερώσουμε. Τα μπουκάλια φτάνουν σε εμάς είτε ταχυδρομικώς, είτε έρχονται οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι για να τα παραδώσουν. Οφείλω ωστόσο να τονίσω και το εξής: Εμείς δεν υπολογίζουμε καθόλου τα μπουκάλια τα οποία φέρνουν μαζί τους οι πιστοί και στη συνέχεια τα ρίχνουν μέσα στο λιμάνι. Μια φορά είχα συναντήσει έναν πιστό, ο οποίος πήγε και άφησε το μπουκαλάκι του μπροστά από την εικόνα του Αρχάγγελου Μιχαήλ και όταν τον ρώτησα γιατί το έκανε, δικαιολογήθηκε ότι ήθελε κατ΄ αυτόν τον τρόπο να σιγουρευθεί ότι θα έφτανε στον προορισμό του και δεν θα χανόταν. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο. Δεν κάνουμε συλλογή μπουκαλιών! Το μπουκάλι για να καταχωρηθεί πρέπει να έχει ταξιδέψει. Οι ντόπιοι κάτοικοι εκτός από μεγαλόκαρδο αποκαλούν τον Αρχάγγελο Μιχαήλ τον Πανορμίτη και ”άρπαγα”! Δηλαδή, αυτό σημαίνει ότι ο εν λόγω άγιος αυτό που θα του τάξεις θα το πάρει είτε με τον έναν, είτε με τον άλλον τρόπο! Θα σε αναγκάσει να το φέρεις εδώ».

ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ο π. Αντώνιος τονίζει επίσης: «Πριν από λίγες ημέρες ειδοποίησα μια κυρία ότι είχε φτάσει σε εμάς το μπουκάλι της, το οποίο είχε ρίξει στην θάλασσα και αφορούσε σε ένα θέμα υγείας. ”Δεν είχα την παραμικρή αμφιβολία ότι έτσι θα γινόταν, επειδή έχω ρίξει παλαιότερα άλλα δύο και είχαν φτάσει και εκείνα” ήταν η απάντησή της». Οπως τονίζει «συνήθως, ένα μεγάλο ποσοστό από αυτά τα μπουκάλια εμπεριέχουν μηνύματα στα οποία αναγράφονται ευχαριστίες των πιστών προς τον άγιο, ενώ μικρότερος είναι ο αριθμός αυτών που έχουν περιεχόμενο παρακλητικό». Καταλήγοντας σημειώνει: «Αλλά και οι άνθρωποι που επισκέπτονται το μοναστήρι σε ένα μεγάλο ποσοστό είναι όσοι αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν τον άγιο επειδή έλαβαν αυτό που ήθελαν. Εκτός από τους Έλληνες λαμβάνουμε μπουκάλια που στέλνονται και από αλλοδαπούς.

ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΕΝΟΣ 11ΧΡΟΝΟΥ ΚΟΡΙΤΣΙΟΥ

Η πιο συγκινητική ιστορία που αξίζει να σας αφηγηθώ έχει σχέση με ένα εντεκάχρονο κορίτσι από την Χαλκιδική. Μέσα στο μπουκάλι του είχε γράψει ένα μήνυμα με το οποίο παρακαλούσε τον Αρχάγγελο Μιχαήλ να έχει όλο τον κόσμο καλά! Το μοναστήρι δεν έπαψε να δέχεται κόσμο ακόμη και στην περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού. Καθημερινά επισκέπτονται το μοναστήρι πολλοί προσκυνητές όπως και μαθητές σχολείων. Μαζί με τους Έλληνες έρχονται πολλοί αλλοδαποί μεταξύ των οποίων είναι και Τούρκοι, οι οποίοι μάλιστα ανάβουν το κεράκι τους και προσκυνούν την εικόνα του αγίου!».

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Ορθόδοξη Αλήθεια”