Σκληρή αντίδραση του Πατριάρχη Θεόδωρου στην παραχώρηση ναού από τους Κόπτες στη Ρωσική Εκκλησία

Σκληρή απάντηση έδωσε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος στον Κόπτη Πατριάρχη Tawandros II, μετά από την απόφαση του τελευταίου να παραχωρήσει ναό του Πατριαρχείου του στο Κάιρο στην Εκκλησία της Ρωσίας προς εξυπηρέτηση λειτουργικών αναγκών Ρώσων Ορθοδόξων.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας σε επιστολή του προς τον Κόπτη Πατριάρχη απευθύνεται σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους και εκφράζει την απογοήτευση του για την κίνηση αυτή, η οποία αποτελεί “ευθεία ανάμειξη σε σοβαρά εσωτερικά θέματα της Ορθόδοξης Εκκλησίας”.

Προσθέτει μάλιστα πως η απόφαση αυτή “παρεμβαίνει στην άμεση διοικητική και ποιμαντική δικαιοδοσία μου ως Ορθόδοξο Αρχιεπίσκοπο Αλεξανδρείας και ως Πάπα και Πατριάρχη της Ορθόδοξης Εκκλησίας πάσης Αφρικής για θέματα που αφορούν αμιγώς σε ενδορθόδοξες σχέσεις”.

Υπενθυμίζει δε στον Κόπτη Πατριάρχη ότι η Εκκλησία της Ρωσίας για δικούς της σκοπούς αποκηρύσσει μονομερώς κάθε άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία που αναγνώρισε την παραχωρηθείσα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Αυτοκεφαλία στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

“Ωστόσο η Ρωσική Εκκλησία δεν έμεινε μόνο στην προφορική αποκήρυξη, αλλά προχώρησε περαιτέρω εισβάλλοντας αντικανονικώς στην πνευματική δικαιοδοσία μας αναζητώντας να εξαγοράσει κληρικούς και ενορίες στην Αφρική, για εκδικητικούς λόγους και ιδιοτελείς σκοπούς”, σημειώνει ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας.

Προειδοποιεί δε τον Κόπτη Πατριάρχη ότι η στάση του αυτή αποθαρρύνει κάθε περαιτέρω προσπάθεια συνεργασίας μεταξύ των δύο και απειλεί ευθέως τις σχέσεις των Εκκλησιών.

“Το γεγονός ότι αγνοήσατε την παλαίφατη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλεξάνδρειας σε θέμα που αφορά στη σχέση της με άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία εντός της δικαιοδοσίας της, τυγχάνει βαρύ ολίσθημα και πράξη αγνωμοσύνη προς το Πατριαρχείο μας, το οποίο στάθηκε δίπλα στην Κοπτική Εκκλησία σε δύσκολες στιγμές, όπως πχ πριν από χρόνια, όταν είχε εμφανιστεί Κόπτης ψευδό-Πατριάρχης εξ Αμερικής”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Θεόδωρος.