Σιωπή από τη Ρωσική Εκκλησία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στη Μόσχα

Του Κώστα Ονισένκο

«Εξετάζουμε την απόφαση που δημοσιεύθηκε», σχολίασε ανώνυμη πηγή από την επισκοπή της Μόσχας μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων RIA σχετικά με την εντολή των τοπικών αρχών της Μόσχας για υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, του 60% των εργαζομένων που έρχονται σε επαφή με πολλούς ανθρώπους, στις επιχειρήσεις της ρωσικής πρωτεύουσας.

Παράλληλα, στη Ρωσική Εκκλησία είπαν ότι εντολές για υποχρεωτικό εμβολιασμό των κληρικών στη Μόσχα, δεν έχουν υπάρξει.

Ειδικότερα, την Τετάρτη η επικεφαλής της «Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Επίβλεψη της Προστασίας των Καταναλωτών και την Ευημερία του Ανθρώπου» (εν συντομία – Rospotrebnadzor) της Μόσχας Έλενα Αντρεέβα, αποφάσισε τη «διασφάλιση του εμβολιασμού», δηλαδή στην ουσία τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, του 60% των εργαζομένων σε τομείς όπως εμπόριο, υπηρεσίες, μαζική εστίαση, ιατρικών υπηρεσιών, πολιτισμού, μεταφορών, δημοτικών υπηρεσιών, δομών που εργάζονται με παιδιά.

Μέχρι τα μέσα Αυγούστου, το 60% αυτών των εργαζομένων θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου. Σύμφωνα με ρωσικά δημοσιεύματα, η ευθύνη για την εφαρμογή της απόφασης θα αφορά στους – ιδιοκτήτες – υπεύθυνους των συγκεκριμένων δομών.

Η συγκεκριμένη απόφαση σχετίζεται με την δραματική επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης στη Μόσχα όσον αφορά στον covid19.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της πρωτεύουσας Σεργκεί Σομπιάνιν, περισσότερα από 12.000 άτομα νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας εξαιτίας του ιού. Ο ίδιος χαρακτήρισε «δραματική» την κατάσταση.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ρωσική Εκκλησία έχει εκφραστεί παλιότερα λέγοντας ότι ο εμβολιασμός σαν μέτρο προστασίας το πληθυσμού πρέπει να είναι εθελοντικός και όχι υποχρεωτικός. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση του Πατριαρχείου Μόσχας επί του θέματος.