Σήμερα οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τα ομόφυλα ζευγάρια – Ποια η στάση της Εκκλησίας

Με ενδιαφέρον αναμένονται σήμερα οι ανακοινώσεις και εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αναφορικά με το νομοσχέδιο για τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία, που πρόκειται να κάνει κατά τη διάρκεια συνέντευξης που θα παραχωρήσει στην κρατική τηλεόραση.

Σήμερα εξάλλου συνεδριάζει για δεύτερη ημέρα η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Αναμένονται με ενδιαφέρον οι ανακοινώσεις της Συνόδου μετά το πέρας της συνεδρίασης, καθώς δεν αποκλείεται να περιλαμβάνουν και δηλώσεις για το ζήτημα των ομόφυλων ζευγαριών.

Το επίμαχο νομοσχέδιο, το οποίο πρόκειται να κατατεθεί κάποια στιγμή στις επόμενες εβδομάδες, θα έχει εισηγητή τον κ. Άκη Σκέρτσο.

Η Εκκλησία της Ελλάδος έχει εκφράσει την άποψή της για το νομοσχέδιο, στην εγκύκλιο την οποία εξέδωσε πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Ακολούθησαν οι δηλώσεις αρκετών Μητροπολιτών, οι οποίοι εξέφραζαν την αντίθεσή τους στα όσα προβλέπονται στο σχέδιο νόμου που πρόκειται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση.

Θέση και μάλιστα αρκετά δυναμική, έχουν λάβει με τοποθετήσεις τους και αρκετοί Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος. Οι Μητροπολίτες Μεσσηνίας, Δημητριάδος, Πατρών, Καλαβρύτων, είναι μερικοί από τους Ιεράρχες που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο.

Χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, σε δηλώσεις του στην τηλεόραση, τόνισε πως θα περιμένει πρώτα τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και στη συνέχεια θα τοποθετηθεί.

«Ακούμε τόσα πολλά που είμαστε ακόμα μπερδεμένοι», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος για την τεκνοθεσία. «Θα ακούσουμε ποια γραμμή θα ακολουθηθεί από την πολιτεία και στη συνέχεια θα πάρουμε και εμείς θέση», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο πρωθυπουργός στη σημερινή του συνέντευξη θα επιβεβαιώσει την πρόθεσή του για ισότητα στον γάμο και το δικαίωμα των ομοφυλόφιλων ζευγαριών να πραγματοποιούν πολιτικό γάμο και να έχουν δικαιώματα για τα παιδιά τους.

Χαρακτηριστικό είναι πως την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο έχουν εκφράσει αρκετά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο Θάνος Πλεύρης, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Κώστας Καραγκούνης και άλλοι.

Το νέο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια ανδρών, δεν θα περιλαμβάνει το δικαίωμα για ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, όπως η απόκτηση παιδιού μέσω παρένθετης μητέρας. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η ελληνική κοινωνία δεν είναι ακόμα έτοιμη για αυτήν την προοπτική.

Έτσι, οι άντρες ή ένα ζευγάρι ανδρών δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας. Ωστόσο, θα έχουν την επιλογή της υιοθεσίας.