Σήμερα κηδεύεται ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς

Σήμερα στις 3:00 το μεσημέρι αναμένεται να τελεστεί η εξόδιος ακολουθία του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά, ο οποίος έχασε τη ζωή του μετά από μάχη με τον κορονοϊό.

Η σορός του Μητροπολίτη έφτασε χθες το βράδυ στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στο Μεσολόγγι, με τις καμπάνες να χτυπούν πένθιμα και πλήθος κόσμου να χειροκροτά και να φωνάζει “αθάνατος” και “άξιος”.

Είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου και κληρικών έχουν συγκεντρωθεί για να αποτίσουν φόρο τιμής στον επί 15 χρόνια ιεράρχη τους.

Το όχημα με το φέρετρο του Μητροπολίτη Κοσμά υποδέχθηκε ο Τοποτηρητής του μητροπολιτικού θρόνου, Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ενώ ακολούθησε τρισάγιο εντός της Μητρόπολης.

Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς εκοιμήθη τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Αρχικώς βεβαιώθηκε ως θετικός στον κορωνοϊό την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου, αντιμετωπίζοντας ήπια συμπτώματα και παραμένοντας στην οικία του, ενώ ήταν ανεμβολίαστος.

Με την πάροδο των ημερών ωστόσο η κατάσταση του επιδεινώθηκε, παρουσίασε δύσπνοια και χαμηλό κορεσμό ενώ παράλληλα ήταν απρόθυμος να νοσηλευθεί.

Τελικώς εισήχθη στο Νοσοκομείο Αγρινίου την 1η Δεκεμβρίου και λίγες ώρες αργότερα, ξημερώματα 2ας Δεκεμβρίου, διακομίστηκε διασωληνωμένος στον «Ευαγγελισμό».

Το τελευταίο διάστημα ο Μητροπολίτης είχε υποστεί βαρύτατες εγκεφαλικές βλάβες, και η κατάσταση της υγείας του θεωρούνταν μη αναστρέψιμη.

Μάλιστα θεωρούσαν πως η ζημιά που έχει υποστεί μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι τέτοια, που δύσκολα ο ασθενής Μητροπολίτης θα μπορούσε να επιστρέψει στα καθήκοντά του.

Ο Μητροπολίτης Κοσμάς είχε αποσωληνωθεί προ ημερών σύμφωνα με το ιατρικό πρωτόκολλο που προβλέπει πως μετά τον έναν μήνα νοσηλείας ο ασθενής πρέπει να υποβάλλεται σε τραχειοστομία, όπως και έγινε.

Υπενθυμίζεται ότι και η αδελφή του Μητροπολίτη Κοσμά έχασε τη ζωή της μετά από νόσηση με κορονοϊο.

H 75χρονη γυναίκα είχε μεταφερθεί στις 2 Δεκεμβρίου στο νοσοκομείο του Αγρινίου, μια μέρα μετά τον αδελφό της.

Ήταν ανεμβολίαστη και με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και διέμενε μαζί με τον Σεβασμιώτατο, στην οικία τους, στο Αγρίνιο.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρός Κοσμάς (Παπαχρήστου) γεννήθηκε στη Σκουτεσιάδα Αγρινίου το έτος 1945. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έλαβε το πτυχίο και των δύο Σχολών.

Χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρό Θεόκλητο το έτος 1974. Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας για περισσότερα από τριάντα χρόνια και ανέπτυξε πλούσια δραστηριότητα. Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας χειροτονήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2005.

Τοποτηρητής της χηρευούσης Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας ωρίσθη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ο οποίος θα εκπροσωπήσει και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο στην Εξόδιο Ακολουθία.