Σήμερα η κοινή επίσκεψη Αρχιεπισκόπου-πρωθυπουργού στο Δήλεσι

Φωτό: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Στις 11:00 το πρωί, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στο Δήλεσι Βοιωτίας.

Αρχικά θα μεταβούν στον Παιδικό Σταθμό – Νηπιαγωγείο “Ευαγγελισμός της Θεοτόκου”, αμέσως μετά θα επισκεφθούν τον Παιδικό Σταθμό “Ζωοδόχος Πηγή” και θα ολοκληρώσουν την επίσκεψή τους στο Κέντρο Γεροντολογίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Δήλεσι Βοιωτίας).

Η συνάντηση αυτή έρχεται μετά από πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών μετά από την ψήφιση από την κυβέρνηση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομοφυλόφιλων ζευγαριών.

Χαρακτηριστικό είναι πως έρχεται μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, και στόχο έχει να εκτονωθεί η κατάσταση με την Εκκλησία και να υπάρξει ηρεμία την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας ανάμεσα σε Εκκλησία και κυβέρνηση.

Ο Αρχιεπίσκοπος άλλωστε ήταν αυτός που έδωσε το στίγμα ότι πρέπει να υπάρξει ανακωχή, με την συνάντηση που είχε το πρωί της Τρίτης στο υπουργείο Παιδείας με τον υπουργό Κ. Πιερρακάκη.

Εκεί, ο κ. Πιερρακάκης υποδέχθηκε τον Αρχιεπίσκοπο τονίζοντας ότι «είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή που είστε εδώ. Όπως γνωρίζετε η σχέση του Υπουργείου με την Εκκλησία είναι ιστορική, έχει έναν βαθύ συμβολισμό, ανάγεται στην ίδια την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Βεβαίως, όπως έχετε πει και εσείς πάρα πολλές φορές, αποσκοπούμε στο ίδιο, Πολιτεία και Εκκλησία, στο καλό του ελληνικού λαού. Και ακριβώς γι’ αυτό είναι απαραίτητη η συνεργασία μεταξύ μας, πάντοτε με σεβασμό στους διακριτούς ρόλους Πολιτείας – Εκκλησίας, πάντοτε, όμως, και με πνεύμα συναλληλίας. Και υπό αυτή την έννοια, Μακαριώτατε, και για να κλείσω αυτό το σύντομο καλωσόρισμα, μιας και πλησιάζουμε στη Μεγάλη Εβδομάδα, νομίζω ότι δεν υπάρχει καλύτερη ευχή από αυτές τις δύο λέξεις, οι οποίες ήδη ξεκινούν να ακούγονται σε όλη τη χώρα: Καλή Ανάσταση».

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την χαρά του για την συνάντηση και ευχαρίστησε που του δόθηκε η ευκαιρία να ανταλλάξουν ευχές.

«Είναι αλήθεια ότι είναι δύσκολος ο δρόμος, τα προβλήματα είναι πάρα πολλά, από διάφορους χώρους και είμαστε υποχρεωμένοι πολλές φορές να τα αντιμετωπίσουμε. Γι’ αυτό χρειάζονται και οι κατά καιρόν συναντήσεις. Εγώ, δε, χαίρομαι ιδιαίτερα διότι μου θυμίζει και η παρουσία σας και το όνομά σας, χρόνια παλιά, τότε που ήμουν καθηγητής στην εκπαίδευση και ήταν μαθητής μου ο πατέρας σας. Έτσι, λοιπόν, έχω κι αυτά να θυμηθώ» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος και ευχήθηκε «καλή δύναμη στον λαό πρώτα από όλα, σε όλους όσοι εργάζονται για την ειρήνη και την αντιμετώπιση των διαφόρων προβλημάτων – και ακόμα περισσότερο που είμαστε μαζί εδώ, συνεργασία, διότι η συνεργασία είναι το καλύτερο μέσο, το καλύτερο φάρμακο για να αντιμετωπίζει τα προβλήματα που υπάρχουν κάθε φορά». Ολοκληρώνοντας τον λόγο του ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε σε όλους «δύναμη, υγεία και να περάσουμε ένα ειρηνικό, όμορφο Πάσχα με τους δικούς μας, τις οικογένειές μας, όλη την πατρίδα μας».

Πριν από τη σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό εξάλλου, είχε προηγηθεί η δήλωση του κ. Ιερωνύμου με την οποία καταδικάζει τις επιθέσεις σε πολιτικούς που ψήφισαν το επίμαχο νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος δήλωσε ότι «τέτοιου είδους εκδηλώσεις δεν είναι σωστές. Η Εκκλησία είναι αγάπη.

Παραπονιέται, λέει τις θέσεις της, είναι σταθερή σε αυτές, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αγάπη είναι εκείνη η οποία είναι πάνω από όλα, καθώς, επίσης, η ευγένεια και η ανοχή.

Αυτά τα περιστατικά οφείλονται και στην παιδεία του καθενός και στην επίδραση μερικών ανθρώπων οι οποίοι εκλαμβάνουν πολλά πράγματα της Εκκλησίας σαν εκδίκηση. Η Εκκλησία, όμως, δεν εκδικείται. Αγαπάει, αλλά δε φεύγει από τις θέσεις της».

Αντιδράσεις από Μητροπολίτες

Ωστόσο, την κίνηση αυτή καλής θέλησης του Αρχιεπισκόπου στην πρόταση του πρωθυπουργού για συνάντηση και κοινή επίσκεψη στο Δήλεσι, δεν βλέπουν με καλό μάτι αρκετοί Μητροπολίτες.

Δεν συμφωνούν με την απόφαση αυτή καθώς παρασκηνιακά θεωρούν ότι δίνει λάθος εικόνα και ότι η Εκκλησία θα πρέπει να είναι πιο σταθερή στις θέσεις της.