Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και εμβολιασμοί: Πόσοι επίσκοποι έχουν ήδη εμβολιαστεί

© Novosti.rs

Του Mladen Aleksic

Ο Μητροπολίτης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, κ. Χρυσόστομος, εμβολιάστηκε στις 25 Μαρτίου στο κέντρο υγείας του Sokolac. Από ό,τι γνωρίζουμε, είναι ο τέταρτος επίσκοπος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που εμβολιάζεται.

Ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος είναι γνωστός ως επίσκοπος που υποστηρίζει τους εμβολιασμούς. Σε συνέντευξή του στο nova.rs, μίλησε για τη σημασία των εμβολιασμών. Σημείωσε ότι η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία υποτίμησε τον κορωνοϊό. «Ενώ στην Ευρώπη ή στον Καναδά επιτρέπεται μόνο έξι ή δέκα πιστοί να εισέλθουν στην εκκλησία, στη χώρα μας εισέρχονταν ταυτοχρόνως δεκάδες και εκατοντάδες άνθρωποι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρώτος επίσκοπος που εμβολιάστηκε ήταν ο Αρχιεπίσκοπος της Οχρίδας, Μητροπολίτης Σκοπίων και επικεφαλής της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Οχρίδας, κ. Ιωάννης. Έλαβε το εμβόλιο στις 11 Ιανουαρίου και τόνισε ότι είναι σημαντικό να φροντίσουμε τον πλησίον μας. «Πρέπει να αποτρέψουμε να μολυνθεί κάποιος άλλος από εμάς», σημείωσε.

Στις 19 Ιανουαρίου, ο Επίσκοπος του Σάμπατς κ. Λαυρέντιος, ο παλαιότερος επίσκοπος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (86 ετών), εμβολιάστηκε. Ο κ. Λαυρέντιος τόνισε ότι ο εμβολιασμός έχει σώσει τον κόσμο πολλές φορές. «Είναι καθήκον μας να είμαστε προσεκτικοί και να ακούμε αυτούς που προστατεύουν την ανθρώπινη υγεία».

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, ο επικεφαλής επίσκοπος Στέφαν εμβολιάστηκε στις 19 Μαρτίου. Αυτό ανακοινώθηκε σε ένα βίντεο από τον Αντιδήμαρχο του Βελιγραδίου, κ. Γκόραν Βέσιτς, ο οποίος ευχαρίστησε τον επίσκοπο Στέφαν για την συμμετοχή του στην εκστρατεία υπέρ του εμβολιασμού, που έλαβε χώρα στην Πόλη του Βελιγραδίου.

Με την ευκαιρία αυτή, ο επικεφαλής επίσκοπος Στέφαν είπε: «Εμβολιάστηκα για να σας υπηρετήσω. Εμβολιαστείτε και εσείς, πάνω απ’ όλα για να σώσετε τη ζωή σας. ”

Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει χάσει τον μακαριστό Επίσκοπο του Βάλιεβο κ. Μιλούτιν, τον Μητροπολίτη Μαυροβουνίου κ. Αμφιλόχιο , τον Επίσκοπο κ. Αθανάσιο καθώς και τον Πατριάρχη κ. Ειρηναίο από κορωνοϊό. Μέχρι στιγμής, πολλοί επίσκοποι αντίστοιχα ξεπέρασαν αυτόν τον ιό και ανέκαμψαν με επιτυχία.