Σερβική Εκκλησία: Υποτιμήσαμε την επικινδυνότητα του κορονοϊού

Του Κώστα Ονισένκο

Η Σερβική Εκκλησία υποτίμησε την επικινδυνότητα του κορονοϊού και έκανε σφάλματα όσον αφορά σε αυτό το θέμα, παραδέχθηκε ο Δαμπροβοσνίας Χρυσόστομος, τοποτηρητής του θρόνου της Σερβικής Εκκλησίας.

Ο ίδιος ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος έχασε τη ζωή του εξαιτίας του ιού καθώς και ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου, ενώ και ο Χρυσόστομος και άλλοι κληρικοί της Σερβικής Εκκλησίας είχαν περάσει την συγκεκριμένη ασθένεια.

“Υπήρξαν λάθη. Πρέπει να το παραδεχτώ ότι υποτιμήσαμε τον κορονοιό και δεν συνειδητοποιήσαμε τι φέρνει, ότι πρόκειται για ιό – δολοφόνο, ο οποίος σκότωσε τον προκαθήμενο μας (σ.σ. Ειρηναίο), τον Μητροπολίτη Αμφιλόχιο, τον Επίσκοπο Μιλούτιν, δεκάδες ιερείς, μοναχούς και μοναχές. Μπορεί όσα συνέβησαν να είναι το κόστος της μη τήρησης εκ μέρους μας των μέτρων που όρισαν οι επιδημιολογικές υπηρεσίες” δήλωσε ο Χρυσόστομος μιλώντας σε σερβική ιστοσελίδα.

Ο ίδιος σημείωσε ότι στις σερβικές εκκλησίες υπήρχαν δεκάδες και εκατοντάδες άτομα όταν σε άλλες χώρες είχαν εφαρμοστεί περιορισμοί.

“Είναι η νοοτροπία μας (mentality), και καλά τα καταφέραμε σε σχέση με αυτά που μπορούσαμε (σ.σ. εννοεί ότι θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι χειρότερα). Εγώ προσωπικά πέρασα τη δοκιμασία του κορονοιού, και δεν μπορούσα να μην κολλήσω, λαμβάνοντας υπόψη ότι βρισκόμουν στο επίκεντρο στις κηδείες (σ.σ. των ιεραρχών)”, δήλωσε ο ίδιος.