Σερβική Εκκλησία: Όσοι θέλουν να μας σύρουν σε συγκρούσεις, θέλουν να διώξουν τους Σέρβους από το Κοσσυφοπέδιο

Η Ιερά Σύνοδος Επισκόπων της Σερβικής Εκκλησίας πήρε επίσημη θέση για το τραγικό περιστατικό, την επίθεση που έλαβε χώρα στο μοναστήρι Μπάνισκο την Κυριακή στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Ως αποτέλεσμα, σκοτώθηκαν τρεις Σέρβοι και ένας Κοσοβάρος αστυνομικός.

Η επίθεση της Κυριακής σηματοδοτεί σοβαρή κλιμάκωση στο Κοσσυφοπέδιο μετά από μήνες αυξανόμενων εντάσεων με τη Σερβία.

Η Ιερά Σύνοδος Επισκόπων της Σερβικής Εκκλησίας σε ανακοίνωσή της που δημοσίευσε επισήμανε την επίσημη στάση που έχει λάβει για το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου και αντέκρουσε όλους τους ισχυρισμούς σχετικά με την ανάμιξή της στα γεγονότα.

“Με λύπη μας διαπιστώνουμε, ωστόσο, ότι πολλοί άνθρωποι από την Πρίστινα και τον κόσμο, αλλά, ακόμη και από το Βελιγράδι, με διαφορετικές ιδεολογίες, προσπαθούν να απεικονίσουν τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία ως συμμέτοχο, ακόμη και όσον αφορά τους ενόχους,  τις συγκρούσεις και τα τραγικά γεγονότα”, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

“Στόχος όσων θέλουν να σύρουν την Εκκλησία σε τραγικές συγκρούσεις με κάθε κόστος είναι να εκδιώξουν τη Σερβική Εκκλησία και τους πιστούς της από το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια”, τονίζουν.

Επίσης, υπενθυμίζει την πάγια θέση της Εκκλησίας της Σερβίας λέγοντας: “Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία ανέκαθεν υποστήριζε, όπως και τώρα, ότι οι παρεξηγήσεις στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά και μέσω διαλόγου, προκειμένου να επιτευχθεί μια ειρηνική συνύπαρξη των Σέρβων, των Αλβανών και όλων των άλλων λαών που ζουν στην περιοχή”.

Τέλος, επισημαίνουν ότι “για τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του κράτους της Σερβίας”  και ενθαρρύνουν “τη συνέχιση του ειρηνικού διαλόγου προκειμένου να επιτευχθεί ειρήνη και να επιλυθούν ζωτικά ζητήματα”.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της Ιερά Συνόδου των Επισκόπων της Σερβικής Εκκλησίας:

Με μεγάλη θλίψη στην καρδιά μας, προσευχόμαστε στον Σωτήρα να καλωσορίσει στη Βασιλεία των Ουρανών όλους τους Σέρβους και τους Αλβανούς που υπέφεραν στις 24 Σεπτεμβρίου, στο Μπανίσκο του Κοσσυφοπεδίου. Εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στους συγγενείς των θυμάτων και προσευχόμαστε στην Υπεραγία Θεοτόκο να τους δώσει παρηγοριά.

Καλούμε επίσης τον πιστό λαό να προσευχηθεί στον Κύριο για όλα τα θύματα, ώστε ο Θεός να χαρίσει γαλήνη σε όλους και όλες, για το μέλλον τόσο των Σέρβων όσο και των Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. Πρέπει να γνωρίζουμε την απλή αλήθεια του Ευαγγελίου ότι δεν μπορούμε να ζητάμε από τον Θεό γαλήνη μόνο για τον εαυτό μας, αλλά ότι πρέπει επίσης να προσευχόμαστε για εκείνους με τους οποίους ζούμε, με τους γείτονές μας.

Με λύπη μας διαπιστώνουμε, ωστόσο, ότι πολλοί άνθρωποι από την Πρίστινα και τον κόσμο, αλλά, ακόμη και από το Βελιγράδι, με διαφορετικές ιδεολογίες, προσπαθούν να απεικονίσουν τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία ως συμμέτοχο, ακόμη και όσον αφορά τους ενόχους,  τις συγκρούσεις και τα τραγικά γεγονότα. Στόχος όσων θέλουν να σύρουν την Εκκλησία σε τραγικές συγκρούσεις με κάθε κόστος είναι να εκδιώξουν τη Σερβική Εκκλησία και τους πιστούς της από το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια.

Ως εκ τούτου, υπενθυμίζουμε την αδιάλειπτη παρουσία δέκα αιώνων της Επισκοπής Ράσκας και Πριζρένης στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, και πάνω απ ‘όλα, ότι η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, με τους κληρικούς, τους μοναχούς, τις μοναχές και τους πιστούς της, έχει επιβιώσει εκεί σε όλες τις εποχές, σε όλες τις συνθήκες, παρά τους πιο τρομερούς διωγμούς, τα βάσανα και τα μαρτύρια των μοναχών, των ιερέων και των πιστών, μόνο και μόνο επειδή ήταν Ορθόδοξοι Σέρβοι, πιστοί στον   Χριστό και τις δεσμεύσεις του Κοσσυφοπεδίου.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία ανέκαθεν υποστήριζε, όπως και τώρα, ότι οι παρεξηγήσεις στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά και μέσω διαλόγου, προκειμένου να επιτευχθεί μια ειρηνική συνύπαρξη των Σέρβων, των Αλβανών και όλων των άλλων λαών που ζουν στην περιοχή.

Συνεχίζουμε να προσευχόμαστε και να υποστηρίζουμε τον Επίσκοπο Ράσκας και Πριζρένης κ. Θεοδόσιο, καθώς και ιερείς, μοναχούς, μοναχές και πιστούς.

Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει επισημάνει πολλές φορές την εξαιρετικά  επικίνδυνη πολιτική που επιβάλλουν οι αρχές στην Πρίστινα, με μοναδικό στόχο την πλήρη εκδίωξη του σερβικού λαού και τη δημιουργία ενός εθνοτικά αλβανικού  Κοσσυφοπεδίου. Για το σκοπό αυτό, έχουν πραγματοποιηθεί αμέτρητες επιθέσεις στις εκκλησίες μας, στο λαό μας, ακόμη και στα παιδιά της Σερβίας. Τους τελευταίους μήνες, άνθρωποι έχουν συλληφθεί χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο ή βάσει κατασκευασμένων αποδεικτικών στοιχείων, η γη που ανήκει σε Σέρβους έχει κατασχεθεί, και, εν ολίγοις, το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια είναι σήμερα μια παράνομη χώρα, στην οποία δεν υπάρχει ούτε ελευθερία ούτε κανονική ζωή για τους Σέρβους.

Στέλνουμε μήνυμα απεριόριστης αγάπης και πατρικής φροντίδας στους αδελφούς και τις αδελφές μας στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. Η Σερβική Εκκλησία θα συνεχίσει να βοηθά εσάς, τους πονεμένους αλλά υπερήφανους ανθρώπους της στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. Ελπίζουμε να μπορέσουμε να σας δώσουμε παρηγοριά, ζεστασιά και ελπίδα αυτές τις δύσκολες μέρες.

Τέλος, επισημαίνουμε ότι για τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του κράτους της Σερβίας. Υποστηρίζουμε και ενθαρρύνουμε τη συνέχιση του ειρηνικού διαλόγου προκειμένου να επιτευχθεί ειρήνη και να επιλυθούν ζωτικά ζητήματα για όλους όσους ζουν στην Επαρχία.