Σερρών Θεολόγος: «Κύριε, σῶσον ἡμᾶς, ἀπολλύμεθα» (Μτθ. η,25)

Κάθε χρόνο τα δάση της πατρίδος μας, ο φυσικός μας πλούτος, απειλούνται με ολοκληρωτικό αφανισμό εξ αιτίας των καταστρεπτικών πυρκαιών του καλοκαιριού, οι οποίες αποτελούν μέγα εθνικό πρόβλημα. Η αντιμετώπισή τους απαιτεί τη συμμετοχή και τη συστράτευση όλων μας σε αυτή την πανεθνική προσπάθεια, τόσο για την πρόληψη και αποφυγή της εκδήλωσής τους, όσο και τη συνδρομή των αρμοδίων αρχών στο κατασβεστικό τους έργο.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους ότι οι δασικές πυρκαιές απειλούν την ποιότητα της ζωής μας, το ίδιο το μέλλον του πλανήτη μας, του σπιτιού μας δηλαδή, που υφίσταται ήδη τις οδυνηρές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Ανάγκη επιτακτική για όλους μας είναι να καλλιεργήσουμε στην ζωή μας οικολογική συνείδηση, την αγάπη δηλαδή για το περιβάλλον, να βοηθήσουμε όλοι μας στην πρόληψη και αντιμετώπιση της οικολογικής καταστροφής. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι το φυσικό μας περιβάλλον το κληρονομήσαμε μεν από τους πατέρες μας, αλλά το έχουμε δανειστεί και από τα παιδιά μας και πρέπει να τους το παραδώσουμε καλύτερο. Η Εκκλησία μας προσεύχεται εκτενώς «υπέρ ευκρασίας αέρων, ευφορίας των καρπών της γης και καιρών ειρηνικών», αλλά και για την διατήρηση της αρμονίας και της ωραιότητος του κόσμου, που αποτελεί δημιουργία και δώρον του αγίου Θεού. Διά τούτο και το λεγόμενο οικολογικό ζήτημα που καθημερινώς γίνεται όλο και πιο έντονο, είναι πρωτίστως πρόβλημα πνευματικό και ηθικό, συνδεόμενο με την απιστία, απληστία και ηθική φτώχεια του συγχρόνου ανθρώπου

Δυστυχώς και εφέτος η πατρίδα μας δοκιμάζεται σκληρά από πληθώρα πυρκαιών, που κατέστρεψαν μέγα μέρος του δασικού πλούτου της χώρας μας και αφάνισαν περιουσίες συνανθρώπων μας. Παρά τις υπεράνθρωπες και γενναίες προσπάθειες των πυροσβεστών, οι οποίοι αξίζουν πολλών συγχαρητηρίων, η οικολογική και οικονομική καταστροφή υπήρξε τεραστία. Ιδιαιτέρως επλήγησαν από την μανίαν του πυρός οι περιοχές της Αττικής, της Ηλείας, της Μεσσηνίας, της Εύβοιας της Φθιώτιδος και της Μάνης. Οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας είναι μαζί τους.

Ως Σώμα Ιησού Χριστού, ως μέλη της μεγάλης πνευματικής οικογενείας του Κυρίου μας, ας προσευχηθούμε, λοιπόν, με όλην μας την δύναμη προς τον Σωτήρα Χριστόν, υπέρ καταπαύσεως της καταστροφικής λαίλαπας του πυρός και της κατά Θεόν ενισχύσεως των αγωνιζομένων ηρωικώς για την κατάσβεσίν της, πυροσβεστών, μονίμων και εθελοντών, αλλά κυρίως υπέρ των πυροπλήκτων αδελφών μας, οι οποίοι δοκιμάζονται σκληρώς και ποικιλοτρόπως εκ των καταστρεπτικών πυρκαιών. Εξίσου σημαντικό επίσης είναι να σταθούμε δίπλα τους με πράξεις αλληλεγγύης για να ανακουφίσουμε τον οξύ πόνο τους και την απολύτως δικαιολογημένη αγωνία και θλίψη τους.

ΕΙΔΙΚΗ ΕΥΧΗ ΣΥΝΤΕΘΕΙΣΑ ΤΟ 2007 ΥΠΟ ΤΟΥ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΥΣΙΝ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ

«Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Θεός και Σωτήρ μας. Τούτη την ώρα της μεγάλης δοκιμασίας, που διέρχεται ο τόπος μας εξ αιτίας των πυρκαιών που κατακαίουν τον φυσικό μας πλούτο και καταστρέφουν περιουσίες, αισθανόμεθα την ανάγκη να καταφύγουμε στη βοήθειά Σου, ζητώντας το έλεός Σου για τη σωτηρία μας. Συ Κύριε διεφύλαξες από τη φωτιά τους Αγίους Τρεις Παίδας και πολλούς Αγίους Μάρτυρές Σου εδόξασες, όταν διέταξες να μη τους εγγίσουν οι φλόγες της καμίνου και τα πεπυρακτωμένα σίδερα των βασανιστών τους.

Κατάπαυσε Κύριε, τους ισχυρούς ανέμους που πολλαπλασιάζουν την καταστρεπτική δύναμη της φωτιάς και ενίσχυσε τους ανθρώπους που έχουν ως καθήκον τους την αντιμετώπισή της. Δώσε δύναμη καρτερίας σ’ εκείνους που επλήγησαν και έχασαν τις περιουσίες τους και παρηγόρησε εκείνους που είχαν στην οικογένειά τους θύματα.

Δεν γνωρίζουμε, Κύριε, τις αιτίες αυτών των πυρκαιών. Αλλ’ είτε αυτές οφείλονται στον καύσωνα είτε σε αμελή ενέργεια ανθρώπου, συγχώρησε τους αμελείς και διάσωσε τον λαόν Σου και την κληρονομίαν Σου από την απειλή, από τυχόν συνέχιση της καταστροφής και από αναζωπύρωση των εστιών.

Κύριε, είμεθα αμαρτωλοί και ομολογούμε τα πάθη μας. Όμως Κύριε ”Σοι μόνω αμαρτάνομεν αλλά και σοι μόνω λατρεύομεν”. Αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και μετανοούμε γι’ αυτά με δάκρυα. Συγχώρησέ μας τους αμαρτωλούς και δίδαξέ μας τα δικαιώματά Σου. Σ’ αυτή τη δύσκολη ώρα με το ευλογημένο χέρι Σου σκέπασέ μας και προστάτευσε τον τόπο μας, ρύσαι μας από πάσης περιστάσεως και ξαναδώσε μας τη χαρά της ευτυχίας και της ασφάλειας. Πρεσβευτές μας επικαλούμεθα την Πάναγνη Μητέρα Σου και όλους τους Αγίους Σου. Αμήν».