Σεμινάριο Ιερέων στο Κασίκιζι της Επισκοπής Μπουκόμπα

«Εμπρός, πατέρες, ας ξεσηκωθούμε και ας εργασθούμε. Ας ξεκινήσει η Ιεραποστολή» φώναξε ένας ηλικιωμένος Ιερεύς και χειροκρότησαν όλοι οι Ιερείς που συμμετείχαν στο Σεμινάριο της Ιεράς Επισκοπής Μπουκόμπας, που πραγματοποιήθηκε, με τις ευλογίες του Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου, από 31/1-12/2/2021, στην Ιερατική Σχολή «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ» στο Κασίκιζι της Μπουκόμπας υπό την προεδρία του Γενικού Πατριαρχικού Επιτρόπου Μπουκόμπας Αρχιμ. Χρυσοστόμου Μαϊδώνη.

Στο Σεμινάριο συμμετείχαν και οι 35 ιερείς με μεγάλη χαρά και προθυμία, αφού είχαν 15 χρόνια να συναντηθούν σε τέτοιο Σεμινάριο.

Η βάση του προγράμματος ήταν η κοινή λειτουργική ζωή (Όρθρος-Θεία Λειτουργία- Εσπερινός-Απόδειπνο) και η κοινή τράπεζα.

Τις πρωινές ώρες γίνονταν δύο μαθήματα, η Ποιμαντική, που παρέδιδε ο Πατριαρχικός Επίτροπος και η Οριοθέτηση Πίστεως που παρέδιδε ο Αιδ. Θεολόγος Παντελής, που ήρθε από την Ιερά Μητρόπολη Κυθήρων.

Το απόγευμα έγιναν 9 Ιερατικές Συνάξεις με εισηγητές τους Ιερείς πάνω σε σημαντικές πτυχές του Ιερατικού έργου.

Συγκεκριμένα:

•«Ο ιερεύς και τα προβλήματα του» Αιδ. π. Καλλίνικος Rweyemamu
•«Ο ναός και τα προβλήματά του» Αιδ. π. Ιωακείμ Mpondo
•«Το λειτουργικό έργο του Ιερέως» Αιδ. π. Ιωάννης Jakobo
•”Το κηρυκτικό έργο του Ιερέως» Αιδ. π. Ιερώνυμος Mtasingwa
•«Το Φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας» Αιδ. π. Σπυρίδων Kaizilege
•«Το Νεανικό έργο της Εκκλησίας» Αιδ. π. Λουκάς Bahati
•«Ιερατικές κλήσεις-υποψήφιοι Ιερείς» Αιδ. π. Παύλος Tiluganya
•«Διοίκηση της Ενορίας» Αιδ. π. Παύλος Kagoma
•«Επανεκκίνηση της Ιεραποστολής» Αιδ. π. Πέτρος Majune

Με βάση τις εισηγήσεις και το διάλογο, που ακολουθούσε οι κατέληξαν στα εξής πορίσματα:

1.Ευχαριστούν τον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο, για την ανύψωση της Μπουκόμπας σε Επισκοπή και τον διορισμό του Γενικού Πατριαρχικού Επιτρόπου Αρχιμ. Χρυσοστόμου Μαϊδώνη.

2.Εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους προς τον Ηγούμενο της Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμ. Εφραίμ και τους μοναχούς, για την χορήγηση της μηνιαίας μισθοδοσίας.

3.Εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς τον Αρχιμ. Παντελήμονα Πούλο για την προσφορά Ιερατικών στολών και προς τους Ιεραποστολικούς Συλλόγους: «ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΚΟΣΜΑ» Αρναίας, «ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗΣ» Θεσσαλονίκης, «ΠΟΡΕΙΑ ΑΓΑΠΗΣ» Λάρισας, «ΠΟΡΕΥΘΕΝΤΕΣ» Αθηνών και «ΑΓΙΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ» Θεσσαλονίκης, για την βοήθεια προς το Ιεραποστολικό έργο της Επισκοπής Μπουκόμπας.

4.Διαπιστώθηκε, ότι τα βασικά προβλήματα των ιερέων είναι η μόρφωση, τα οικονομικά και τα θέματα υγείας. Ελπίζουμε, ότι με τη πίστη μας στο Θεό, το δικό μας αγώνα και τη βοήθεια της Επισκοπής θα τα αντιμετωπίσουμε.

5.Πολλές Ενορίες δεν έχουν κτισμένους Ναούς, οι δε υπάρχοντες Ναοί είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Ελπίζουμε με την βοήθεια των ενοριτών και των φίλων της Ιεραποστολής να φτιάξουμε νέους Ναούς και να επιδιορθώσουμε τους παλαιούς. Οι νέοι Ναοί, καλό είναι, να έχουν στοιχεία αφρικανικής αρχιτεκτονικής.

6.Προτάθηκε κάθε Κυριακή να υπάρχει γραπτό κήρυγμα, που θα διαβάζεται από τους Ιερείς και θα διανέμεται στους πιστούς.

7.Να προμηθευτεί η Επισκοπή Άγιες Γραφές που θα διανεμηθούν στις Ενορίες, για να διαβάζονται στις συνάξεις των χριστιανών και των νέων.

8.Να οργανωθεί Σεμινάριο Ομιλητικής για να μπορούν οι Κληρικοί και οι Κατηχητές να διδάσκουν το λαό του Θεού εποικοδομητικά.

9.Από όλους τονίσθηκε η σπουδαιότητα του λειτουργικού έργου. Οι ακολουθίες είναι η ραχοκοκαλιά του Ιεραποστολικού και Ποιμαντικού έργου.

10.Ο ιερεύς να κτυπά την καμπάνα πρωί-βραδυ και να κάνει τον Όρθρο και τον Εσπερινό.

11.Άμεση ανάγκη να μεταφρασθούν τα λειτουργικά βιβλία στην Σουαχίλι της Τανζανίας.

12.Το φιλανθρωπικό έργο είναι προσφορά αγάπης από την Ενορία, τον Ιερέα και τους χριστιανούς σ’αυτούς που βρίσκονται σε δυσκολία, π.χ. πένθος, αρρώστια, φτώχεια κ.α.

13.Το οργανωμένο φιλανθρωπικό έργο στην Επισκοπή της Μπουκόμπας θα ξεκινήσει, συν Θεώ, με την Ίδρυση Ορφανοτροφείου για τα μικρά τα παιδιά και κυρίως τα κορίτσια. Τα μεγάλα θα στέλνονται στα οικοτροφεία των δυό Σχολείων «ΑΓΙΟΣ ΣΩΣΘΕΝΗΣ» και «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ».

14.Τα Ιερατικά κενά είναι μεγάλα. Οι Ιερείς θα φροντίσουν να στείλουν υποψηφίους για την ιερωσύνη, που θα εκπαιδευτούν άμεσα στην Ιερατική Σχολή της Επισκοπής.

15.Η επαναδραστηριοποίηση της Επισκοπής και των Ιερέων θα φέρει την επανακίνηση της Ιεραποστολής. Όλοι οι Ιερείς έχουν εμπειρία Ιεραποστολής, χρειάζονταν την ενθάρρυνση, για να ξεκινήσουν πάλι.

16.Οι Ιερείς να φροντίσουν για την εκλογή από το λαό των τεσσάρων Επιτροπών: της Διοίκησης του Ναού, της Φιλανθρωπίας, της Νεολαίας και των Μητέρων.

17.Συμφώνησαν να καταθέσουν άμεσα τον Οικονομικό Απολογισμό του 2020 κάθε Ενορίας.

18.Επίσης να υποβάλλουν καταστάσεις: των Ενοριών, των μικρών ορθοδόξων πυρήνων, των Ναών και των περιουσιών όπου υπάρχουν, του αριθμού των οικογενειών και του αριθμού των χριστιανών κάθε Ενορίας.

19.Στις διακοπές των μαθητών στο Κασίκιζι θα λειτουργήσουν οι Κατασκηνώσεις της Επισκοπής. Προβλέπεται, ότι θα φιλοξενηθούν περί τα 2.000 παιδιά και νέοι σε τρεις περιόδους α)10-13 ετών, β) 14-17 ετών και γ) 18-30 ετών.

20.Συμφώνησαν οι Ιερείς να γίνουν δύο Ιερατικές Συνάξεις, μία τριήμερη 6-8/5 στη Μπουκόμπα και μια 6-12/9 στο Κασίκιζι.

21.Συζητήθηκε ο ρόλος των Κατηχητών και η οργάνωση Σεμιναρίου Κατηχητών 15-20/2 για την Μπουκόμπα και 6-13/6 για Καράγκουε, Κυέρουα και Γκέιτα.

Η Επισκοπή Μπουκόμπας δίνει την πρώτη σημασία προς τους Ιερείς της, που παλεύουν μέσα στη πλημμυρίδα του επιθετικού Ισλάμ, της «επηρμένης οφρύος» του Παπισμού και του συρφετού των Προτεσταντών.

Αυτοί οι Ιερείς είναι οι αχθοφόροι του Χριστού στη Μπουκόμπα, είναι η μόνη ελπίδα των λίγων Ορθοδόξων Χριστιανών.