«Σείστηκε» η Νέα Φιλαδέλφεια με τα εγκαίνια της Αγιάς Σοφιάς (ΦΩΤΟ)

Φωτό: EUROKINISSI

Μνήμες της κοινής πορείας της ιστορικής ομάδας της ΑΕΚ και της Εκκλησίας τον τελευταίο αιώνα στη Μικρασία ξύπνησαν σήμερα στη Νέα Φιλαδέλφεια με τα εγκαίνια του νέου γηπέδου «Αγιά Σοφιά».

Η κοινή συμπόρευση του πιστού ορθοδόξου λαού με το ιστορικό σωματείο που ξεκίνησε από την Κωνσταντινούπολη και κράτησαν πάντα μέσα τους οι πρόσφυγες που έφυγαν από τη Μικρασία και έφτασαν στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Ιωνίας αποκαλύφθηκε σήμερα στα εγκαίνια του νέου γηπέδου.

Την τελετή εγκαινίων τέλεσε ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ παρουσία κληρικών της Μητροπόλεώς του και του προέδρου του συλλόγου κ. Δ. Μελισσανίδη και χιλιάδων φιλάθλων που έκαναν το νέο γήπεδο να σείεται.

Ο Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε ονομαστικά στις «χαμένες πατρίδες» ενώ αναφέρθηκε στην συμβολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο να αποκτήσει το 1926 η ΑΕΚ γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια!

«Εκκλησία κι ΑΕΚ είναι ένα πράγμα!» τόνισε ο κ. Γαβριήλ λέγοντας ότι η ΑΕΚ είναι ιδέα ενώ εξήρε την συμβολή του Δημήτρη Μελισσανίδη στην ανέγερση του νέου γηπέδου με το όνομα “Αγία Σοφία”.

Καταχειροκροτούμενος παρουσίασε την σημαία που δώρισε η Μητρόπολη στον σύλλογο, ενώ κατέληξε με την φράση «καλά πρωταθλήματα…», προκαλώντας τον ενθουσιασμό των 30.000 φιλάθλων.

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης ηλικιωμένοι φίλαθλοι της ΑΕΚ συμμετείχαν ενεργά στην τελετή εγκαινίων ενώ 30.000 φίλαθλοι φώναζαν συνθήματα υπέρ της ιστορικής ομάδας.

Πλήθος εκπροσώπων από τον πολιτικό και τον καλλιτεχνικό κόσμο της χώρας έδωσαν το “παρών”, ενώ οι περισσότεροι από τους προέδρους των συλλόγων της Super League ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΑΕΚ και παρέστησαν είτε οι ίδιοι είτε δι αντιπροσώπων.

Ο κόσμος άρχισε να μπαίνει στο γήπεδο ακριβώς στις 17:00 την προγραμματισμένη ώρα που άνοιξαν οι θύρες.

19:40: Εισέρχεται στο γήπεδο ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος, Γαβριήλ συνοδευόμενος από το δήμαρχο Νέας Φιλαδέλφειας, Γιάννη Βούρο

19:45: Κατάμεστη πλέον η OPAP Arena. Στις θέσεις των επισήμων φτάνει σύσσωμη η πρώτη ομάδα και οι παίκτες καταλαμβάνουν τις θέσεις τους στη τρίτη σειρά καθισμάτων. Από πάνω τους κάθισαν ο Ματίας Αλμέιδα και οι συνεργάτες του.
Στην πρώτη βρίσκονται οι legends της ΑΕΚ που παρέλασαν στο πλαίσιο του τελετουργικού.

20:20: Στο κέντρο του γηπέδου ο Σεβασμιώτατος Γαβριήλ, για να τελέσει τον αγιασμό του γηπέδου. Συγκινητική στιγμή: ο μητροπολίτης πηγαίνει στον Κώστα Νεστορίδη ο οποίος βρίσκεται σε καροτσάκι

20:36: Αρχίζει το τελετουργικό με χορευτικό και video που μεταδίδεται στις οθόνες αλλά και στο κέντρο του γηπέδου με projector

20:42: Στον αγωνιστικό χώρο οι δύο παρουσιαστές, Ναταλία Δραγούμη και Αντώνης Αντωνίου

20:47: Αφιέρωμα στον Κώστα Νεστορίδη ο οποίος εισέρχεται στον αγωνιστικό χώρο με καροτσάκι

21:00: Στο γήπεδο η φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων

21:04: Παρέλαση εκπροσώπων περίπου 40 προσφυγικών σωματείων που φέρουν και τα αντίστοιχα λάβαρα. Το πανόραμα του ελληνισμού της Ανατολίας. Ακολουθούν 98 παιδιά των ακαδημιών, συμβολίζοντας τα 98 χρόνια ιστορίας του συλλόγου

21:10: Στις οθόνες προβάλεται μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου

Στο βήμα ο Δημήτρης Μελισσανίδης

“Θέλω να ευχαριστήσω το Θεό που δεν κουράστηκε να με ακούει τόσα χρόνια. Ό,τι του ζήτησα, το έκανε” είπε μεταξύ αλλων στην ομιλία του ο “Τίγρης” αναφερόμενος στην ανέγερση του γηπέδου και τις τεράστιες “… δυσκολίες που έμοιαζαν ανυπέρβλητες”.

21:27: Ο Δημ. Μελισσανίδης μαζί με τον Μητροπολίτη Γαβριήλ κόβουν την κίτρινη κορδέλα, σηματοδοτώντας τα εγκαίνια της OPAP Arena.

(ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
(ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ / EUROKINISSI)
(ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ / EUROKINISSI)
(ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
(ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
(ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ / EUROKINISSI)
(ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
(ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)